Romániában lesz Európa legnagyobb NATO-bázisa

A NATO-bázison akár négyezerre is emelkedhet az ott állomásozó külföldi katonák száma.

Az amerikai tengerészgyalogság 8-as kétéltű hajórajának katonái a román hadsereggel közösen tartott Tavaszi Vihar 17 (Spring Storm 17) fedőnevű NATO-hadgyakorlaton vesznek részt a Fekete-tenger partján, a Mihail Kogalniceanu légitámaszpont közelében 2017. március 18-án. Fotó: Robert Ghement Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási, 2,5 milliárd eurós projekt keretében bővítik a Fekete-tenger partján, a konstancai repülőtér közelében lévő NATO-bázist. A közel háromezer hektáros terület tízezer NATO-katona és családtagjaik állandó befogadására lehet alkalmas, kifutópályák, repülőgép-hangárok, de iskolák, óvodák, üzletek is épülnek a bázison. A bővítéssel párhuzamosan új elektronikai rendszerek és korszerű légvédelem érkezik.

A Mihail Kogalniceanu támaszpont a NATO legfontosabb állandó katonai struktúrája lesz a dél-ukrajnai konfliktus közvetlen közelében. Ez a válság nem ér véget 2025-ben vagy 2026-ban. Egy hosszú távú konfliktusról van szó, az orosz fenyegetés pedig azt követően is fennmarad

– idézte az Euronews Dorin Popescu geopolitikai elemzőt.

A román sajtó által idézett német Frankfurter Rundschau a romániai bővítés kapcsán arról írt, hogy a Fekete-tenger partján található NATO-bázis kiválthatja a németországi Ramstein szerepét, amely jelenleg az Egyesült Államok legfontosabb európai katonai bázisának ad otthont. Több mint háromezer amerikai, olasz és francia katona tartózkodik a Mihail Kogalniceanu katonai bázison. Loic Girard tábornok, a NATO délkelet-európai többnemzeti hadosztály-parancsnokságának parancsnokhelyettese, az erdélyi Nagysinken (Cincu) állomásozó harccsoport parancsnoka nemrég közölte: dandár szintűre emelik 2025-ben a NATO francia parancsnokság alatt létrehozott romániai harccsoportját.

A katonai vezető szerint ez azt jelenti, hogy az ott állomásozó külföldi katonák létszáma négyezerre emelkedik jövő év tavaszától kezdődően. 

A romániai Mihail Kogalniceanu bázis imázsát másfél évvel ezelőtt egy lopásügy tépázta meg. A katonai ügyészség hét katonát vett őrizetbe, mivel a gyanú szerint 2022-ben hét tonna kerozint és üzemanyagot loptak a katonai járművekből. A gyanúsítottak a NATO légi járőrözést folytató repülőgépeiből, helikoptereiből és egyéb járművekből is lopták az üzemanyagot.

Borítókép: Az amerikai tengerészgyalogság 8-as kétéltű hajórajának katonái a román hadsereggel közösen tartott Tavaszi Vihar 17 (Spring Storm 17) fedőnevű NATO-hadgyakorlaton vesznek részt a Fekete-tenger partján, a Mihail Kogalniceanu légitámaszpont közelében 2017. március 18-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.