Terrortámadás az afrikai fővárosban

Az al-Sabaab iszlamista terrorszervezet fegyveresei csütörtök este megtámadtak egy hotelt a szomáliai fővárosban, Mogadishuban, a harcok jelenleg is zajlanak.

Forrás: MTI2024. 03. 15. 9:53
Páncélozott személyszállító egy mogadishui szálloda közelében 2024. március 15-én (Fotó: AFP/Hassan Ali Elmi)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szomáliai fővárosban a fegyveresek helyi idő szerint este 10 körül törtek be az elnöki palotától nem messze lévő szállodába, ahol lövöldözni kezdtek. Ezt mondta a sajtónak a biztonsági erők egyik tagja, Ahmed Dahir – írja az MTI.

Szomáliai katonák egy mogadishui szálloda közelében 2024. március 15-én. (Fotó: Hassan Ali ELMI / AFP)
Szomáliai katonák egy mogadishui szálloda közelében 2024. március 15-én. Fotó: AFP/Hassan Ali Elmi

A támadás hírét az al-Sabaab is megerősítette Telegramon, a Garowe Online nevű szomáliai hírportál pedig úgy tudja, a terroristák elbarikádozták magukat az épületben.

A támadás után nem sokkal érkező hírek szerint legalább öten megsebesültek, pontos részleteket azonban nem tudni. Az utóbbi években az al-Kaida terrorszervezettel is kapcsolatokat ápoló al-Sabaab támadásai rendszerint fokozódtak az iszlám böjti hónap, a ramadán idején, mely ebben az évben március 11-én kezdődött.

A mogadishui kormány ellen több mint egy évtizede fegyveres felkelést folytató al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező kabinet hatalmát, és az iszlám radikális értelmezésén alapuló jogrendet, a saríát vezesse be Szomáliában.
 

Borítókép: Páncélozott személyszállító egy mogadishui szálloda közelében 2024. március 15-én (Fotó: AFP/Hassan Ali Elmi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.