Pusztán büszkeségből robbantana ki világháborút Macron

Verseny indult Németország és Franciaország között, Emmanuel Macron és Olaf Scholz is Európa vezetője akar lenni az orosz–ukrán háború kapcsán.

2024. 03. 18. 19:19
null
France's President Emmanuel Macron gestures as he addresses a speech on stage during a meeting with senior government officials in Paris on March 12, 2024. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök az orosz–ukrán háború kirobbanása óta azon európai vezetők közé tartozott, akik az oroszokkal való párbeszédet szorgalmazták – legalábbis így volt ez a közelmúltig. Az utóbbi hetekben ugyanis merőben megváltozott Macron retorikája az ukrajnai háború kapcsán, és többször kijelentette, hogy a Nyugatnak készen kell állnia arra, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába.

 

Ezzel kapcsolatban azonban katonai szakértők, magas rangú katonai vezetők és maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is leszögezte, hogy az egyet jelentene egy világháború kirobbanásával. Az orosz államfő még az atomháborút is kilátásba helyezte.

Egyes országok, például Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország üdvözlik Macron háborús retorikáját. Más vezetők, például Olaf Scholz német kancellár azonban kissé meglepődtek a változástól – írja a The Telegraph brit lap egy elemzésében. 

Hogy miért változott Macron szemlélete, az leginkább abban keresendő, hogy Németország és az Egyesült Államok többször bírálta Párizst, amiért nem nyújt elég katonai segítséget Ukrajnának, ami fájt a franciáknak. Ráadásul Németország vezette azt a páneurópai projektet, amelynek célja egy folyamatos rakétavédelem létrehozása az EU felett. A franciák számára ez az európai domináns katonai hatalmi státuszuk megsértésének tűnt.

Párizs ezt a területére való német betörésnek tekinti. Egyszerűen fogalmazva, Berlin a gazdasági vezető Európában, míg Párizs a stratégiai vezető. A határok most elmosódtak, és egymás területére próbálnak behatolni

– írja a brit lap bennfentesekre hivatkozva.

Macron arra is törekszik, hogy ne csak egy Ukrajnát támogató európai koalíció vezetője legyen, hanem globális szinten is vezesse ezeket a folyamatokat. Különösen az amerikai helyzet tükrében, ahol hamarosan elnökváltás következhet be.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Macron most mással akarja elvégeztetni a piszkos munkát, vagyis meggyőzni Olaf Scholz német kancellárt a Taurus nagy hatótávolságú rakéták Ukrajnába küldéséről. A francia elnök Annalena Baerbock német külügyminisztert bízta meg azzal, hogy változtassa meg a kancellárja véleményét.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök háborús kijelentései szítják a feszültséget Európában (Fotó: Ludovic Marin/ POOL / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.