Az USA „egy másik Koszovót” szeretne Szíria északnyugati részén, és ellenőrzése alatt tartaná az ország olaj- és búzakészletét

Az USA „egy másik Koszovót” akar létrehozni Szíriában, miközben elzárja az ország erőforrásait a térségbeli ellenfeleitől, mondta egy, a témával foglalkozó oknyomozó újságíró.

Forrás: Sputnik2024. 04. 04. 12:23
Egy amerikai katona egy olajmező közelében járőrözött Szíria északkeleti Hasakah tartományában, a török határ közelében, 2023. június 14-én. Fotó: Delil Souleiman Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok egy másik Koszovót akar létrehozni Szíriában, miközben elzárja az ország erőforrásait a térségbeli ellenfeleitől

– mondta Hekmat Aboukhater szíriai–amerikai oknyomozó újságíró a Szputnyik politikai tévécsatorna szerdai műsorában.

Az újságíró Szíria széttöredezett állapotáról és az ország északkeleti részének amerikai ellenőrzéséről beszélt. Az USA ellenőrzi Szíria északkeleti részét, és az északnyugati részen a humanitárius segélyezésért felelős.

Ez a terület történetesen az a hely, ahol az olajfúrótornyok mellett Szíria összes természeti kincse megtalálható, a búzával együtt

– mondta, megjegyezve, hogy Szíria naponta 350-400 ezer hordó olajat termel ki.

Egy gyerek egy közeli olajmező által szennyezett folyó partján, Rmeilan vidékén, Szíria északkeleti Hasakeh tartományában 2023. augusztus 14-én. (Fotó: AFP/Delil SOULEIMAN)
Egy gyerek egy közeli olajmező által szennyezett folyó partján, Rmeilan vidékén, Szíria északkeleti Hasakeh tartományában 2023. augusztus 14-én. (Fotó: AFP/Delil Souleiman)

„Ezek a bevételek a kurd enklávé fenntartására mennek, amelyet az USA támogat, és amely finanszírozza a műveletet”.

„Tehát az Egyesült Államok nagyon egyszerűen tud Északkelet-Szíriában maradni” – mutatott rá Aboukhater, „el kell vágnia az ellenállási tengely utánpótlási vonalait Irán, Irak, Szíria és Libanon között”.

„Egy újabb Koszovót akarnak létrehozni Szíria északnyugati részén, ami mindig is az amerikai külpolitika álma volt 1979-től kezdve, amikor Szíria felkerült a terrorizmus hivatalos támogatóinak listájára”.

Bassár el-Aszad szíriai elnök és Ali Hamenei ajatollah iráni legfelsőbb vezető portréi. (Fotó: AFP/OUAI BESHARA)
Bassár el-Aszad szíriai elnök és Ali Hamenei ajatollah iráni legfelsőbb vezető portréi. (Fotó: AFP/Ouai Beshara)

„Ezek a szankciók nem érintik a kormányt. Az Aszad-rezsim éli világát, a szíriai nép az, amelyik küzd” – magyarázta Aboukhater. 

 

A helyzet pedig fokozatosan egyre rosszabbá és rosszabbá válik.

Aboukhater az Egyesült Államok álláspontját úgy foglalta össze, hogy az „nagyon elégedett a jelenlegi status quóval”, mivel a kurd Szíriai Demokratikus Erők (SDF) révén ők ellenőrzik Szíria északkeleti részét.

Borítókép: Egy amerikai katona egy olajmező közelében járőrözött Szíria északkeleti Hasakah tartományában, a török határ közelében, 2023. június 14-én. (Fotó: AFP/Delil Souleiman)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.