Csehország a jövőben négy új atomreaktort építene

A Cseh Köztársaságnak a jövőben négy új atomreaktorra lesz szüksége, jelentette be a cseh környezetvédelmi miniszter. Az új reaktorok megépítésére egy francia és egy dél-koreai céget kértek fel ajánlattételre.

Forrás: e152024. 04. 10. 12:15
CZECH-NUCLEAR-TEMELIN
2002. május 25-én készült kép a cseh köztársaság vitatott temelini atomerőművéről, 60 kilométerre a cseh osztrák és német határtól, Csehország déli részén. Fotó: JAROMIR KUBES Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány várhatóan június végéig dönt a csehországi új blokkok építésére pályázók ajánlatairól. A miniszter szerint az ár döntő fontosságú lesz az egységek számának meghatározásakor, írta az e15.

Wopke Hoekstra (j) éghajlat-politikai uniós biztos és Petr Hladik cseh környezetvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart Prágában 2023. október 13-án. Fotó: AFP/Michal Cizek

 

Január végén kérte fel kormány a nukleáris pályázaton indult cégeket, hogy nyújtsanak be ajánlatot legfeljebb négy új reaktor építésére Dukovanyban és Temelínben. Mindkét cégnek április végéig van ideje erre. A kormány várhatóan nyáron választja ki a győztest, ahogy azt is, hogy hány reaktort kíván építeni.

A Cseh Köztársaságban két erőműben hat nukleáris blokk működik. Két, egyenként mintegy ezer megawatt (MW) kapacitású blokk a dél-csehországi Temelínben található. Négy kisebb, 510 MW kapacitású blokk található a Trebic régióban található Dukovanyban. Az új hagyományos reaktorok mellett a CEZ kis moduláris reaktorok építésére is készül. Ezek közül az elsőt Temelínben építenék meg.

Petr Hladík környezetvédelmi miniszter szerint egyértelmű, hogy a Cseh Köztársaságnak a jövőben mind a négy új reaktorra szüksége lesz. Hladik szerint a kiválasztásnál döntő fontosságú lesz, hogy az építmények hosszú távon alacsony villamosenergia-árakat és energiabiztonságot biztosítsanak.

Ha előnyösnek bizonyul mind a négy reaktor egyszerre odaítélése, a kormány ezt fogja tenni – mondta. 

Radim Fiala, az ellenzéki SPD elnökhelyettese szintén egyetértett azzal, hogy több atomreaktort kell építeni. Fiala az atomenergiát tekinti Csehország jövőjének, és bírálta az államot, amiért tizenkét évet késlekedett az atomenergia-források fejlesztésével.

Az új reaktorok projektje várhatóan a Cseh Köztársaság modern kori történelmének legnagyobb beruházása lesz. Az első reaktor építése a tervek szerint 2029-ben kezdődik, a próbaüzem pedig 2036-ban. A kormány és a CEZ korábbi nyilatkozatai szerint egy új reaktor 2020-as árakon számolva mintegy 160 milliárd cseh koronába kerül.

 

Borítókép: A cseh köztársaság vitatott temelíni atomerőműve, hatvan kilométerre a cseh osztrák és német határtól, Csehország déli részén (Fotó: MAFA/AFP/Jaromir Kubes)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.