Film készült a kárpátaljai magyarság megpróbáltatásairól + videó

„30+5 – a megpróbáltatások kora” címmel készítettek dokumentumfilmet az MTVA kárpátaljai tudósítói, valamint a TV21 Ungvár munkatársai a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megalapításának harmincötödik évfordulója alkalmából.

2024. 04. 16. 21:21
Egy kislány ül egy hintán egy iskola kertjében, az ukrán-magyar határhoz közeli Perekhresztyán 2022. március 7-én, 93 árva gyermek menedékhelye, akiket néhány napja evakuáltak a Kijev melletti Artek gyermektáborból. Fotó: Kisbenedek Attila Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt öt évben annyi rossz dolog érte a kárpátaljai magyarságot, hogy ember maradjon a talpán aki ezt túl tudta volna élni – mondta el lapunk érdeklődésére K. Debreceni Mihály, a film rendezője, kárpátaljai magyar televíziós újságíró.

A film a 2019 és 2024 közötti időszakot mutatja be, annak minden nehézségével és megpróbáltatásaival.

– A helyi magyarság mégis megmaradt, korábban túlélték a málenkij robotot, a több évtizedes kommunizmust, a 90-es évek kaotikus nincstelen banditavilágát, majd utána jött a Covid és a háború. És a kárpátaljai magyarság ennek ellenére is meg akar maradni

– mondta a rendező.

A dokumentumfilm bemutatja azt is, hogy a közösséget ért korábbi atrocitások ellenére, a magyar szövetség mennyi mindennel segített például a koronavírus-járvány idején. 

De szó van a háború kitörését követő időszakról is, amikor a magyar közösség összefogott, latba vetette kapcsolatrendszerét, hogy segíteni tudjon a Kárpátaljára érkező belső menekülteken: akiknek szállást és étkezést biztosított az intézményeiben.

Forrás: Facebook/KMKSZ

– Az a filmnek a mondanivalója, hogy ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel, mert a filmben bemutatjuk azokat a dolgokat, amelyek negatívan érintették az elmúlt öt évben a kárpátaljai magyarságot. Házkutatások, hatósági vegzálások, amikor viszont jött a baj és például oltást kellett szerezni a lakosságnak vagy elhelyezni a belső ukrán menekülteket, akkor bizony a kárpátaljai magyarok odatették magukat és nagyon komolyan segítették a belső ukrajnai bajbajutottakat, akik földönfutókká váltak vagy háborús sérüléseket szenvedtek

– mondta K. Debreceni Mihály. Ezt a segítséget pedig még az ukránok is elismerték, tette hozzá az újságíró.

Borítókép: Egy kislány ül egy hintán egy iskola kertjében, az ukrán–magyar határhoz közeli Perekhresztyán (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.