Gátat szabna az LMBTQ-nak Hollandia?

A holland parlamenti képviselők többsége nem támogatja az ügyvivő kormány azon javaslatát, amely lehetővé tenné, hogy a transzneműek könnyebben megváltoztathassák bejegyzett nemüket az országos nyilvántartásban – írta az NlTimes hírportál.

Forrás: MTI2024. 04. 24. 12:20
LMBTQ berlin
People carrying a huge rainbow flag attend the 45th Christopher Street Day (CSD) Berlin Pride demonstration, in Berlin, Germany on July 22, 2023. (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto) (Photo by Emmanuele Contini / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
illusztráció Fotó: NurPhoto via AFP Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy a transzneműeknek szakértővel kell nyilatkozatot készíttetniük, ha meg szeretnék változtatni nemüket a nyilvántartásban és hivatalos okmányaikban. Sander Dekker, jogvédelemért felelős korábbi holland miniszter 2022-ben benyújtott törvényjavaslata ezt a követelményt kívánta volna eltörölni. 

A törvényjavaslat lehetővé tenné azt is, hogy 16 év alattiak is kérelmezhessék a változtatást.

A Pieter Omtzigt vezette jobboldali Új Szociális Szerződés (NSC) pártja és a Református Politikai Párt (SGP) által jegyzett indítvány felszólította a kabinetet, hogy egy hónapon belül vonja vissza a transzneműekről szóló törvény javasolt enyhítéseit, és ezt a képviselőház kedden csekély többséggel meg is szavazta.

Az elfogadott indítvány egyik kezdeményezője, Nicolien van Vroonhoven, az NSC parlamenti képviselője azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nincsenek a nemváltozatás ellen, de azt sem szabad engedni, hogy az túl könnyű legyen.

A nők biztonságát valós kockázatok fenyegetik

– hívta fel a figyelmet. Példának hozta fel, hogy Angliában férfi nemi szervvel rendelkező transznemű nők kerültek női börtönökbe. „Nem akarhatjuk, hogy ilyen esetek megtörténjenek” – fűzte hozzá. 

A balliberális 66-os Demokraták (D66) képviselője, Wieke Paulusma szerint az, hogy ezt a kérdést egy leegyszerűsített indítvánnyal kezelik, gondatlanságra vall és nemkívánatos, továbbá semmiképpen sem a jó kormányzás jele.

Franc Weerwind ügyvivő jogvédelmi miniszter, D66-os politikus is felszólalt az indítvány ellen, mivel szerinte ez nem a megfelelő módja egy összetett kérdés kezelésének. Az ügyvivő kabinet még mindig dönthet úgy, hogy megpróbálja előmozdítani az intézkedést és újabb szavazásra bocsátja a törvényjavaslatot.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.