Így úszott az özönvízben Dubaj + videó

Brutális felvételek terjednek a közösségi oldalakon a heves esőzésről és annak következményeiről.

Forrás: BBC2024. 04. 17. 7:39
Egy autó halad át egy elöntött utcán Dubajban 2024. április 17-én. (Fotó: Giuseppe CACACE / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden Dubajban, mindössze 12 óra leforgása annyi eső esett, mint egész évben összesen szokott. Ez hatalmas fejetlenséghez vezetett a városban, az utak járhatatlanná váltak, repülőteret kellett bezárni és még az üzletekbe is betört a víz – írja a BBC brit hírügynökség. 

A dubaji nemzetközi repülőtéren minden tevékenységet leállítottak 25 percre, és a beérkező járatokat más repülőterekre irányították, amíg az időjárási körülmények nem javultak.

Iskolákat is bezártak erre az időszakra, és sok állami alkalmazott online volt kénytelen végezni a munkáját. Akik mégis megpróbáltak autóval közlekedni az özönvízszerű esőzések közepette, nehezen vagy csak araszolva tudtak haladni. Sokan kénytelenek voltak elhagyni az autójukat, mivel a víz folyton emelkedett alattuk. 

Az Egyesült Arab Emírségekben forró és száraz éghajlat jellemző, az esőzések időszakosan, a téli periódusban jelennek meg, így az infrastruktúra nem is alkalmas az ilyen szélsőségek kezelésére. A hatalmas esőt egy nagyobb viharrendszer okozza, amely az Arab-félszigeten halad át. Ugyanez a viharrendszer szokatlanul csapadékos időjárást eredményezett a közeli Ománban és Irán délkeleti részén is.

A szakértők éveken keresztül próbáltak figyelmeztetni az éghajlatváltozás következményeire, a kiszámíthatatlan időjárás is egyike ezeknek. 

 

Borítókép: Egy autó halad át egy elöntött utcán Dubajban 2024. április 17-én (Fotó: AFP/Giuseppe Cacace)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.