Illegálisan sokkolókat rendelnek maguknak a rettegő idősek

Nem érzik magukat biztonságban Svédországban, ami az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem is csoda.

2024. 04. 21. 12:52
öreg, idős, otthon, ápol (Forrás: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban 87, Svédországban illegális elektromos sokkoló akadt fenn a vámhatóságok hálóján Malmőben, és a megrendelők többségéről kiderült, hogy idős emberek voltak  – számolt be róla a SVT svéd közszolgálati média. Sokan azt mondják, azért rendelték a fegyvereket, mert nem érzik magukat biztonságban a mai Svédországban.

Problémás, hogy vannak olyan emberek, akik annyira kiszolgáltatottnak érzik magukat, hogy felfegyverkeznek. Egy sokkoló fegyver nem játék. Emellett illegális ilyen fegyvert engedély nélkül behozni és birtokolni Svédországban 

– mondta Stefan Granath, a svéd vámhatóság ellenőrzési vezetőjének helyettese egy sajtóközleményben.

A múlt hónapban Malmőben megállított 87 kábítófegyver címzettjei az ország különböző részein élnek, közülük 60-an férfiak és 24-en nők, az átlagéletkoruk pedig 69 év. 

A sokkoló-szállítmány Németországból érkezett, a megrendelők pedig a beszerzés fő okaként a különböző támadások elleni védekezést jelölték meg – derült ki a vámhatóság közleményéből. 

Ha az ember az internetről rendel valamit, amiről nem tudja, hogy mi az, nem garantálhatja, hogy hatékony lesz. Ha valaki meg akarja védeni magát egy támadóval szemben, nem lehet biztos abban az ilyen eszközök esetén, hogy azt a hatást éri el, amit akar, és nem okoz túl nagy károsodást támadójának – jegyezte meg Erik Friberg, a Vámügyi Bűnügyi Nyomozócsoport déli részlegének vezetője.

Aki engedély nélkül importál, az a svéd törvények szerint fegyvercsempészetben bűnös. De egyik vásárló sem ismerte el, hogy tudta, hogy Svédországban illegális elektromos sokkoló fegyvereket importálni és birtokolni.

Az elmúlt évek eseményeit nézve azonban nem csoda, hogy sok idős nem érzi magát biztonságban Svédországban, és próbálja megvédeni magát. A Document norvég hírportál emlékeztet, hogy 

alig néhány napja, április 19-én három idős svéd nőt szállítottak kórházba, miután egy férfi késsel támadt rájuk Västerasban. Az egyik nő a jelentések szerint súlyosan megsérült.

Januárban azért ítéltek börtönbüntetésre egy migráns-hátterű férfit, mert szexuálisan bántalmazott egy 94 éves idős nőt, akinél házhozmenő gondozási szolgáltatást végzett. Malmőben rövid idő alatt ez volt a második ilyen eset. 

 Nem sokkal korábban egy 62 éves, afganisztáni születésű férfit három év kilenc hónap börtönbüntetésre ítéltek, mert megerőszakolt egy 90 éves demens svéd nőt a munkahelyén, egy stockholmi idősek otthonában.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.