Macron a támadás arányát mérlegeli + videó

A francia elnök szerint Izrael győzelmének tekinthető az iráni csapásra adott válasz. Macron megerősítette, hogy Párizs is részt vett a védekezésben.

2024. 04. 15. 11:18
MACRON, Emmanuel
Brazíliaváros, 2024. március 28. A háromnapos hivatalos látogatáson Brazíliában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök ellép a tiszteletére felsorakozott díszõrség elõtt a Planalto elnöki palotában, Brazíliavárosban 2024. március 28-án. MTI/AP/Eraldo Peres Fotó: Eraldo Peres
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn megerősítette, hogy Párizs részt vett az Izrael elleni hétvégi iráni támadás meghiúsításában, és Jordánia kérésére fogta el a drónokat, amint azok átrepültek az arab ország légtere felett.

Emmanuel Macron francia államfő videókonferencián vesz részt Rishi Sunak brit miniszterelnökkel az Entente cordiale elnevezésű francia-brit szerződéscsomag létrejöttének 120. évfordulója alkalmából a párizsi államfői hivatalban 2024. április 8-án. (Fotó: MTI/EPA pool/Yoan Valat)
Emmanuel Macron francia államfő videókonferencián vesz részt Rishi Sunak brit miniszterelnökkel az Entente cordiale elnevezésű francia–brit szerződéscsomag létrejöttének 120. évfordulója alkalmából a párizsi államfői hivatalban 2024. április 8-án. Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

Izraelnek szinte az összes rakétát és drónt sikerült megállítania. Csak hét landolt, egy ember sérült meg – mondta Macron, és Izrael győzelmének nevezte a műveletet.

 

Macron az izraeli miniszterelnökkel egyeztet

A francia elnök ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a közel-keleti eszkaláció miatt, és ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a fellángolás elkerülése érdekében. Bejelentette, hogy a nap folyamán tárgyalásokat kíván folytatni Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. 

Célja pedig az, hogy meggyőzze Izraelt arról, hogy nem eszkalációval kell válaszolnia, hanem inkább Irán elszigetelésével, szankciókkal és Teherán nukleáris műveleteinek megerősített ellenőrzésével.

Irán Izrael elleni támadása Macron szerint aránytalan válasz volt a damaszkuszi iráni konzulátus ellen a hónap elején mért csapásra, amelyért Teherán Izraelt tette felelőssé.

 

Borítókép: A háromnapos hivatalos látogatáson Brazíliában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök ellép a tiszteletére felsorakozott díszőrség előtt a Planalto elnöki palotában, Brazíliavárosban 2024. március 28-án (Fotó: MTI/AP/Eraldo Peres)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.