Macron bedühödött: A szuverenitás az erős Európa kulcsa!

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön vázolta fel az erősebb Európáról szóló elképzeléseit, arra sürgetve az Európai Unió tagállamait, hogy kevésbé függjenek az Egyesült Államoktól, egyúttal megpróbált lendületet adni csökkenő népszerűségű pártjának az uniós választások előtt.

Forrás: Reuters2024. 04. 25. 14:47
Emmanuel Macron francia elnök. Fotó: Christophe Petit Tesson / AFP Fotó: Christophe PETIT TESSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa meghalhat

– mondta Emmanuel Macron csütörtökön a Sorbonne Egyetemen mondott beszédében, amelyben Európa jövője volt a téma. 

Emlékeztetett, hogy hét évvel ezelőtt, hivatalba lépésekor mondott hasonló beszédet, és akkor Európa szuverenitásáról még csak a franciák beszéltek.

Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond Európáról a párizsi Sorbonne Egyetem amfiteátrumában 2024. április 25-én. (Fotó: AFP/Christophe PETIT TESSON)

Macron erősebb, integráltabb európai védelemre szólított fel, és kijelentette, hogy a kontinens nem válhat az Egyesült Államok vazallusává, miközben felvázolta a globális színtéren határozottabb Európai Unióról szóló elképzelését.

A 46 éves Macron második – és egyben utolsó – hivatali idejéből három év van hátra, és miután 2022-ben elveszítette parlamenti többségét, meg akarja mutatni kritikusainak, hogy megőrizte azt az energiát és friss gondolkodást, amely 2017-ben az elnöki székbe juttatta, és hogy nem vált rossz vezetővé, írja a Reuters.

Fennáll a veszélye, hogy Európa meghal. Nem vagyunk felkészülve a kockázatokra

– figyelmeztetett Macron, hogy a katonai, gazdasági és egyéb nyomás gyengítheti és megoszthatja a 27 tagú Európai Uniót.

Macron szerint nem szabad hagyni, hogy Oroszország győzzön Ukrajnában, és felszólított Európa kiberbiztonsági kapacitásának növelésére, szorosabb védelmi kapcsolatokra a brexit utáni Nagy-Britanniával, valamint egy európai akadémia létrehozására a magas rangú katonai személyzet kiképzésére.

„Védelmi ipar nélkül nincs védelem… évtizedek óta alulfinanszírozottak vagyunk” – mondta, hozzátéve, hogy az európaiaknak előnyben kellene részesíteniük az európai haditechnikai eszközök vásárlását.

Többet kell termelnünk, gyorsabban kell termelnünk, és európaiként kell termelnünk. Európának meg kell mutatnia, hogy soha nem lesz az Egyesült Államok vazallusa, és hogy a világ összes többi régiójával is tud tárgyalni

– kelt ki a francia elnök.

Emmanuel Macron francia elnököt tapsolják, miután 2024. április 25-én Párizsban, a Sorbonne Egyetem amfiteátrumában beszédet mondott Európáról. (Fotó: AFP/ Christophe PETIT TESSON)

Macron már régóta szorgalmazza az európai stratégiai autonómiát, amely kevesebb függőséget jelent az Egyesült Államoktól, és ez az álláspont Donald Trump előző amerikai elnök esetleges újbóli elnöksége miatt nagyobb visszhangra talál.

Sok uniós tisztviselő azonban úgy véli, hogy jelenleg nincs hiteles alternatívája az amerikai katonai ernyőnek, és egyesek azzal gyanúsítják Macront, hogy a francia ipari érdekeket erőlteti.

Macron szerint Európát az a veszély fenyegeti, hogy gazdaságilag is lemarad, miközben a globális szabadkereskedelmi szabályokat a nagy versenytársak támadják, és szerinte arra kell törekednie, hogy globális vezető szerepet töltsön be a mesterséges intelligencia, a kvantum-számítástechnika, az űrkutatás, a biotechnológiák és a megújuló energiaforrások terén.

Macron tanácsadói a csütörtöki beszédet Franciaországnak az EU következő öt évére szóló stratégiai beszédként határozták meg. A francia elnök népszerűsége visszaesett, míg centrista Reneszánsz pártja a június 9-i európai parlamenti választások előtt a felmérések szerint a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) mögött áll.

Macron számára további kihívás, hogy az Európai Parlamentben képviselőcsoportja, a Renew jelenleg a harmadik legnagyobb, de a közvélemény-kutatások szerint a negyedik helyre eshet vissza, ami tovább korlátozná személyes befolyását.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond Európáról a párizsi Sorbonne Egyetem amfiteátrumában 2024. április 25-én. (Fotó: AFP/Christophe PETIT TESSON)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.