Migránsok lepték el Lampedusát, nagy a baj az olasz szigeten

Az illegális bevándorlóknak kedvez a meleg időjárás, 36 óra alatt ezren érkeztek a szigetre.

2024. 04. 05. 17:28
Afrikai illegális bevándorlók elszállításukra várakoznak egy hajón az olaszországi Lampedusa sziget kikötőjében 2023. szeptember 18-án. Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét erősödik a migrációs hullám Olaszországban. Megállás nélkül érkeznek a lélekvesztőkön az illegális bevándorlók a dél-olaszországi partokra, a legfrissebb adatok szerint ezren kötöttek ki Lampedusa szigetén. A péntek reggeli híradások szerint 25 hajó érkezett a szigetre 36 óra leforgása alatt. Bár mérsékeltebben, de idén is folytatódik a migráció a délolasz partoknál.

A statisztikák szerint 60 százalékkal csökkent az év első hónapjaiban az Itáliába érkezett illegális bevándorlók száma, ám a híroldalak arról írnak, Lampedusa szigete ismét ostrom alá került.

A kedvező, meleg időjárás ösztönző erővel hat az afrikai partoknál indulásra várakozó illegális bevándorlókra. A legfrissebb források szerint 36 óra leforgása alatt ezer illegális bevándorló érkezett Olaszország legdélebbi szigetére. Az éjszaka folyamán hét hajó kötött ki, míg a tegnapi napon 16. A lampedusai bevándorlóközpont ismét zsúfolásig telt, annak ellenére, hogy folyamatosan szállítják a hajókon a félszigetre az érkezőket. A reggeli órákban 1263 bevándorló tartózkodott a 400 fő elhelyezésére alkalmas létesítményben.

Komoly nehézséget jelent a kiskorúak elhelyezése: 156, felnőtt kisérérő nélkül érkezett kiskorú is van a lampedusai táborban.

A nap folyamán 260 személyt helyeztek át a szicíliai központokba és további 180-at repülővel szállítottak az észak-olaszországi Bergamóba. A sajtó tengeri balesetről is beszámolt. Máltai felségvizeken egy gumicsónak szenvedett hajótörést, amely 45 bevándorlót szállított. A túlélők beszámolója szerint az utasok mind a vízbe zuhantak.

Az olasz parti őrség munkatársai siettek a bajba jutottak megsegítésére, egy 18 éves lánynak azonban már csak a holttestét tudták kiemelni a hullámok közül. Két unokatestvérével együtt indult útnak, ők azonosították a partra szállás után az elhunytat. A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint közel 13 ezer illegális bevándorló érkezett idén a Földközi-tengeren keresztül Itáliába. Jelentős csökkenés tapasztalható: ez az adat a múlt év ugyanezen időszakában 28 ezer volt.

Borítókép: Afrikai illegális bevándorlók elszállításukra várakoznak egy hajón az olaszországi Lampedusa sziget kikötőjében 2023. szeptember 18-án (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.