„Mindenki olyan kormányt kap, amilyet érdemel”

Egy ország szuverenitása szempontjából a legfontosabb tényező a politikai döntéshozók szuverenitása, ezt Matt Whitaker, az Egyesült Államok volt legfőbb ügyésze jelentette ki.

2024. 04. 25. 14:56
Matt Whitaker, az Egyesült Államok volt legfőbb ügyésze és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a CPAC Hungary 2024 rendezvényen (Fotó: Kurucz Árpád)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abraham Lincolntól tudjuk, mit jelent a szuverenitás, hogy milyen szerepet kell szánni ebben a rendszerben az embereknek – erről beszélt a CPAC Hungary 2024 rendezvényen Matt Whitaker, az Egyesült Államok volt legfőbb ügyésze, aki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral beszélgetett. 

Az amerikai politikus szerint egy ország szuverenitása szempontjából a legfontosabb tényező a politikai döntéshozók szuverenitása. Emlékeztetni kell az amerikai politikában is az embereket arra, hogy

nekik van szuverenitásuk, ők hozzák létre a kormányt, ők választják meg a képviselőket, akik a döntéseket hozzák a nevükben.

Példaként említette Iowa államot, ahonnan ő származik. Mint kifejtette: Iowa republikánus államnak számít, ott az emberek az alacsony adókat szeretik. Az állami közalkalmazottak száma jócskán csökkent, ugyanakkor a kis- és középvállalkozások felvirágoztak az utóbbi időben. Kaliforniában, ahol az Egyesült Államok lakosságának 10 százaléka él, sokkal jobban szenvednek az olyan közpolitikák miatt, amik ártanak az embereknek. Ezeket túlszabályozzák, túl sok adót kell fizetniük.

Azt gondolom, hogy mindenki olyan kormányt kap, amilyent érdemel

 – tette hozzá. Szerinte a demokrácia és a szuverenitás megőrzéséhez mindenképpen szükség van alázatra a politikusok részéről, de a választóknak is meg kell hogy legyen az alázatos hozzáállása. Matt Whitaker szerint a demokrácia akkor tud működni, ha betartjuk a jogszabályokat, ugyanakkor tényként tette hozzá azt is, hogy a jogállamiság fogalma mára politikai fegyverré vált Európában. 

Úgy vélte, ez a jelenség a baloldal gátlástalanságával magyarázható. Szerinte a valós jogállamhoz úgy térhetnénk vissza, ha a hétköznapjainkban nem gondolnánk azt, hogy a politikusok megoldják az összes problémánkat.

Az is lehet, hogy az alkotmány módosításával kell érvényt szerezni a nép akaratának

 – zárta gondolatait Matt Whitaker, az Egyesült Államok volt legfőbb ügyésze.

Borítókép: Matt Whitaker, az Egyesült Államok volt legfőbb ügyésze és Kovács Zoltán  nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a CPAC Hungary 2024 rendezvényen (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.