Rengeteg áldozatot szed a kokain

Növekszik a kemény drogokkal összefüggő bűncselekmények száma Németországban. Kilőtt a crack és a kokain fogyasztása, egyre több a külföldi gyanúsítottak száma.

2024. 04. 11. 18:50
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meredeken emelkedett tavaly a kokain és a crack használata Németországban. Az egyelőre nem publikált rendőrségi bűnözési statisztikák szerint a rendőrök a két szerrel kapcsolatban összesen 36 890 esetet regisztráltak, ami mintegy 29 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest.

A meredek növekedés oka az, hogy túl könnyű hozzáférni, hiszen 2023-ban a német piacot szokatlanul nagy mennyiségű kokainnal látták el. Dél-Amerikában egyre nagyobb területen termesztenek kokacserjét. Ezt jól mutatja az is, hogy több mint 35 tonna kokaint foglaltak le a rendőrök, ami rekordmennyiségnek számít az európai országban.

A Szövetségi Bűnügyi Rendőrségi Hivatal szerint a kokain már nem számít elit drognak. Hiába viszonylag magas az ára, ennek ellenére ma már sokaknak megfizethető az országban, ezért elterjedtebb lett. Ezzel összefüggésben pedig nő a kokainnal és a crackkel kapcsolatos bűncselekmények száma.

Tavaly több mint 30 ezer embert vettek őrizetbe ilyen bűncselekmények miatt, közülük több ezer nem német állampolgár.

A statisztikák azonban nem teljesen reprezentatívak. Feltételezhető, hogy nagyon magas a be nem jelentett esetek száma, hiszen még a hatóságok sem tudnak mindent figyelemmel követni.

A cannabisszal kapcsolatos bűncselekmények mindössze 0,8 százalékkal nőttek, bár már mára nagyrészt legalizálták Németországban a szert. Csökkenést mutatott ugyanakkor a heroinnal, az LSD-vel és az amfetaminszerű anyagokkal kapcsolatos esetek száma a 2022-es adatokhoz képest.

Míg a kábítószer okozta halálozás országos alakulása még nem ismert, az egyes szövetségi államokra vonatkozó adatokról vannak már információk. A német belügyminisztérium szerint ez a szám több mint 21 százalékkal csökkent Baden-Württembergben, míg Észak-Rajna-Vesztfáliában csaknem 18 százalékkal nőtt.

Szász-Anhaltban 2023-ban minden korábbinál több kábítószerrel összefüggő haláleset történt. Az egyik jelentés szerint 54 halálesettel csaknem megháromszorozódott a szám az előző évhez képest - 2022-ben mindössze 19 ember halt meg szerhasználat következtében.

Borítókép: Hatalmasat ugrott a kokainnal kapcsolatos bűncselekmények száma Németországban (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.