Tizedik évad a víz fölött

A koronavírus járvány csillapodtával a szabadtéri játszóhelyek közül az országban elsőként nyitott múlt hét végén a Szarvasi Vízi Színház. Június 12-től augusztus 22-ig minden estére terveznek – zömében ingyenes – előadást a X. jubileumi évadban.

B. Orbán Emese – Csejk Miklós
2020. 06. 15. 7:06
null
Elegancia és misztikum. Liszt Ferenc életét mutatták be az egriek a klasszikus és kortárs táncot elegyítő produkcióban Fotó: Gál Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa volt körbenézni az ezer férőhelyes, máskor többnyire telt házas Szarvasi Vízi Színházban: a szigorú előír­á­soknak megfelelően csak minden negyedik székre ülhetett néző, sőt az egymás mögötti széksorokban is olyan eltolást alkalmaztak, hogy bármilyen irányban meglegyen az ajánlott legkevesebb másfél méter. Mégis rendkívüli és fel­e­melő hangulat uralkodott a Holt-Körös partján, és mindannyian úgy éreztük, kulturális szempontból véve történelmi pillanatnak vagyunk a tanúi: – Mert ünnep ez az évad! Egyrészt a tizedik, másrészt a járvány feletti győzelmünk ünnepe – mondta Fekete Péter államtitkár megnyitóbeszédében.

De emlékezetessé tette az estét az is, hogy „otthon hagyva államtitkári ruháját, fellépőruháját hozta magával”, és társkonferansziéja volt a rendkívül változatos műsornak, mely stílusosan a járvány idején született nagy sikerű átirat, az Európa 2020 című dal elhangzása után a Gárdonyi Géza Színház GGTánc Eger nevű formációjának remekével varázsolta el a közönséget. Liszt Ferenc száznyolcvan éve komponált Magyar rapszódiája ihlette Topolánszky Tamás Harangozó-díjas ko­reográfust és Pinczés István Jászai Mari-díjas dramaturgot, akik Papp Janó jelmezeiben szemünk elé varázsolták a zeneszerző életét, annak legfontosabb résztvevőivel. Két szóval lehet jellemezni az előadást: elegancia és misztikum. Liszt Ferencet Oláh Zoltán Kossuth-díjas balettművész alakította, a klasszikus és kortárs táncot elegyítő táncfantáziát Gábos Judit zongoraművész élő zongorajátéka kísérte.

A jubileumi műsor tíz évad tíz különböző színházi műfaját viszi színpadra, ebből kaptunk mi is ízelítőt a nyitógála második részében: színház, zene és cirkusz – a teljesség igénye nélkül szemezgetünk a látottakból, előre is elnézést kérve azoktól a művészektől, akiket nem említünk. Különleges volt úgy hallgatni Csonka Dóra előa­dásában a Ghost című musical egyik dalát, hogy közben Földes Roxána mutatványát is csodálhattuk a levegőben egy karikán; Juan Pablo Martinez nemcsak zsonglőr tudományával ejtett ámulatba, hanem személyiségének kisugárzásával is ­mintegy magához ölelte a közönséget; Benedekffy Katalin opera-énekesnőtől nemcsak a Messze a nagy erdő című dalt, hanem az egész Cigányszerelmet meghallgattuk volna; és különös színfoltja volt a gálának Csurulya Csongor színművész prózája is.

A Szarvasi Vízi Színház a 2020-as nyári évad első hónapját azon honfitársainknak szóló köszönettel kívánja megszervezni, akik a legtöbbet tettek a közösségért a járvány alatt.

Elegancia és misztikum. Liszt Ferenc életét mutatták be az egriek a klasszikus és kortárs táncot elegyítő produkcióban
Fotó: Gál Gábor

Céljuk ezzel többek között az is, hogy rávilágítsanak ezeknek az embereknek a kiváló helytállására. Múlt szombat este az orvosoknak mondtak köszönetet a Turay Ida Színház népszerű musical-, operett- és popdalválogatásával, tegnap a Pátkai Rozina Trio koncertje a gyógyszerészeknek szólt. Pénteken a Csodálatos cirkusz című előadással az ápolók, szombaton a zeneirodalom örökzöld klasszikusaival a mentők, míg vasárnap a polgárőrök előtt fognak tisztelegni. De külön műsort kapnak a szociális dolgozók, a rendőrök, a tűzoltók, a sofőrök, a pedagógusok, a takarítók, a kereskedelmi és a postai dolgozók, valamint a vasutasok is.

Július második felében idén is lesz Cervinus Művészeti Fesztivál, olyan remekművekkel, mint Molnár Ferenc Az ibolya című vígjátéka, a Valahol Euró­pában musical és az Imádok férjhez menni című zenés vígjáték. A fesztivált a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában A Tenkes kapitánya című táncjáték zárja, melynek rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán.

Az augusztusi program is csábító: a Monte Cristo grófja musical, Edvin Marton hegedűművész-zeneszerző ajándékkoncertje, az Ismerős Arcok jótékonysági Trianon 100 koncertje, az évad zárásaként pedig a My Fair Ladyt viszik színre. Mi fontolgatjuk, hogy a nyárra Szarvasra költözünk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.