A világ legöregebb huszárjáról emlékeznek meg a hagyományőrzők

Hagyományőrző csapattal találkozhatunk a napokban országszerte több településen, hiszen Skultéty László, a legtovább szolgáló magyar huszár (81 év katonai szolgálat!) tiszteletére szervezett emléktúrán vesznek részt. A lovas túra a huszár szülőfalujából, a felvidéki Hegyesmajtényból indult, és utolsó szolgálati helyéig, Aradig mennek az elszánt lovasok.

2021. 08. 12. 6:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nógrád megyei kis faluban, Keszegen találkoztam a lovasokkal, ahol a település polgármestere, Csiri Csaba fogadta a falu vendégházában a fáradt hagyományőrzőket. Csiri Csaba néhány társával együtt eléjük lovagolt Bánkra, és elvezette őket a falujába, ahol babgulyással és slambuccal várták a csapatot. A Felvidéken élő Csóka Tibor, a program egyik szervezője elmesélte, hogy korábban már több olyan lovas túrán is részt vettek, amelyek történelmi eseményekhez és személyekhez kötődnek. – Pozsonyban tagja vagyok több hagyományőrző csoportnak – avatott be a részletekbe a lovas. 

– Ennek a lovas túrának az ötlete Skultéty László halálának 190. évfordulója alkalmából született. Hegyesmajténytól egészen Aradig több mint hatszáz kilométert teszünk meg lóháton. Tizenegyen indultunk el, most hatan vagyunk. Hárman a Felvidékről jöttünk, akik az egész túrát vállaltuk. 

Sajnos az egyikünk, egy katonatiszt hölgy, az első napon egy súlyos balesetet szenvedett, szakadékba zuhant. Hatalmas viharba keveredtünk, csapkodtak a villámok körülöttünk, zuhogott az eső. Hála Istennek a lovas és a ló is túlélte a balesetet, bár a hölgy még kórházban van – sóhajtott fel Csóka Tibor. A magyarországi szervező, Kovács Gábor elmondta, hogy a Drégelypalánk–Bánk–Keszeg útvonalat érintették a hétvégén, innen indulnak Aszód, majd Lajosmizse felé. Útjuk során ellátogatnak a bugaci ősök napjára is. Ezt követően Hódmezővásárhelyen és Ópusztaszeren is áthaladva, a tervek szerint augusz­tus 16-án, hétfőn érkeznek a végállomásra, Aradra. 

Somogyi Győző festménye Skultétyről

– A túra nagy megpróbáltatás lónak, embernek egyaránt. A balesetet nem lehet kiszámítani, volt olyan, hogy a ló nem volt megfelelően megpatkolva, vagy a lovas látta, hogy nem bírja a hosszú utat, és kiszállt a túrából. Ez a hat fő a kemény mag, ha nem jön közbe semmi váratlan, akkor végig tudjuk csinálni az utat. Megvan hozzá a kellő tapasztalatunk, ismeretünk. Először úgy volt, hogy csak egy nyeregtáskával megyünk, és ami abban elfér, annyit viszünk magunkkal. De kaptunk támogatást Hegyesmajtényból, és így van egy kísérő autónk, ami hozza a lovak ellátásához szükséges eszközöket, és nekünk is kényelmesebb, hogy van tiszta ruhánk – mondta Kovács Gábor. A hagyományőrző szerint ez a túra építi a kapcsolatot a résztvevők és az állomások vendéglátói között, az is a lényeges, hogy személyes ismeretségek, barátságok szövődnek, hisz azok többet érnek mindennél. – Vannak olyan próbatételek, nehéz helyzetek, amikor megismerjük a társaságunkban lévő embereket, és ebből születnek az életre szóló barátságok. 

Nem fia­tal a csapat, de erőt ad nekünk, hogy Skultéty 93 évesen még lóra ült. Ha ez így van, akkor a mi korosztályunk, az 50 és 70 közöttiek előtt még bőven van jövő! Remélem, hogy a túrát a legidősebb résztvevőnk, a 67 éves Gyula bátyánk is végig tudja csinálni. 

Így adózunk a legtovább szolgáló huszár emlékének – zárta gondolatait a lovas. 
Hogy ki volt Skultéty László? Egyes vélekedések szerint Garay János Az obsitos című művének alakját, Háry Jánost, a nagyotmondó huszárt róla formálta, bár ezt többen cáfolják. A Múlt-kor történelmi magazin részletesen összefoglalta a világ legöregebb huszárjának az életét. Ebből megtudhatjuk, hogy a Gábris László néven, 1738-ban született huszár 12 évesen, édesanyja halála után került be ezredfiúnak Hadik András huszárezredébe, ahol az édesapja is szolgált. A tűzkeresztségen 18 évesen, az 1756–57. évi hadjáratban esett át, amelynek során a magyar huszárok 1757. október 16-án Hadik András huszárezredes vezetésével elfoglalták és megsarcolták Berlint. Ettől kezdve végigharcolta a Habsburg Birodalom valamennyi háborúját, küzdött a franciák, a törökök, az olaszok, a poroszok és az oroszok ellen, összesen 22 hadjáratban vett részt. 
Bár az ezred neve többször megváltozott, Skultéty egész életében ugyanabban az ezredben szolgált. 

A Nógrád megyei Keszegről Aszód felé indultak tovább Fotó: Csiri Csaba

Hosszú katonai pályáján Mária Teréziától I. Ferencig négy uralkodót szolgált. Egész életét a katonaságnak szentelte, ezért soha nem nősült meg, és azt is feljegyezték róla, hogy mélyen vallásos ember volt. Többször megsebesült, hősies­ségéért 1790-ben strázsamesterré léptették elő és kinevezték az ezred zászlótartójává, azaz kornétásává, akinek feladata a zászló őrzése volt. Amikor I. Ferenc császár 1812-ben megszemlélte Skultétyék ezredét, feltűnt neki az akkor már 74 éves zászlótartó, és el is beszélgetett vele. A császár tisztté akarta előléptetni az öreg katonát, és fel akarta menteni minden munka alól, de Skultéty azt válaszolta neki, hogy ő már csak megmarad kornétásnak, mert a zászlót nem lehet elhagyni. Skultéty Lászlót 81 éves katonai szolgálat után, 1831-ben, 94 éves korában szerelték le, amikor már nem tudta megülni a lovát. A leszerelésekor Aradon állomásozó ezrede az agg huszárt a város gondjaira bízta – az obsitnak azonban csak néhány hónapig örülhetett. Lehet, hogy nem bírta a tétlenséget, mert még leszerelése évében, 1831. augusztus 19-én a kisszentmiklósi ezredispotályban elhunyt. Az újaradi temetőben katonai tiszteletadással helyezték örök nyugalomra. 2013-ban exhumálták földi maradványait, és a szülőfalujába szállították. A Szlovák Hadtörténeti Intézet akkor azt nyilatkozta, hogy Skultétyt szlovák katonának tartják – számos más személyiséghez, Hadik Andráshoz és ­Benyovszky Mórichoz hasonlóan –, a magyar kormányzat részéről erre a felvetésre úgy reagáltak, hogy ez idáig senkiben nem merült fel, hogy Skultéty László ne magyar lett volna. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.