Ne félj, mert veled vagyok!

Háromszázhatvanötször olvasható a Bibliában, hogy ne félj. A Magyarság Háza hagyományos adventi beszélgetésén hangzott el ez a megdöbbentő szám.

2021. 12. 02. 10:30
null
Vác, 2020. december 25. Betlehemi jászol a Váci Székesegyházban, ahol Marton Zsolt váci megyéspüspök karácsonyi éjféli szentmisét celebrált 2020. december 24-én éjjel. A szentmisén csak előzetes regisztrációval, 150 hívő vehetett részt, a járványügyi előírások betartásával. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcaíró meglepődve hallotta Farkas István Rafael szerzetestől, aki a Jó Pásztor Keresztény Ifjúsági Szervezet vezetője a vajdasági Magyarkanizsán, hogy háromszázhatvanötször olvasható a Bibliában, hogy ne félj. A Magyarság Háza hagyományos adventi beszélgetésén hangzott el ez a döbbenetes szám az Aranytíz Kultúrházban. A tárcaíró mindig is tudta, hogy a Bibliá­ban többször benne van, hogy az embernek nincsen félnivalója, de több szempontból különlegesnek találta ezt a számot. Épp ezért a rendezvény után megszólította a szerzetest:

– Mitől félünk? – kérdezte a tárcaíró.

– Most a járványhelyzet miatt félnek sokan – válaszolta Rafael testvér.

– De azt gondolná az ember, hogy egyre többen fordulnak Isten felé ezekben a vészterhes időkben.

– Éppen ellenkezőleg, egyre kevesebben járnak templomba.

– Tényleg háromszázhatvanötször van benne a Bibliában, hogy ne félj?

– Állítólag megszámolták, én biztosan nem fogom.

– Hogyan folytatódik a mondat? Ne félj, mert…

– … veled vagyok. Számíthatsz rám.

– Tehát Isten annyiszor mondta a Bibliában, hogy ne féljünk, ahány nap van egy évben?

– Minden napra jut egy biztatás.

– Döbbenetes, hogy több százszor van a Bibliában egy konkrét gondolat.

– Mert ez az egyik legfontosabb: ne félj, mert veled vagyok.

Mielőtt a tárcaírónak, ha nem is háromszázhatvanötször, de temérdek alkalommal elmondta Rafael testvér, hogy ne féljen, Ambrus Erika református lelkész, aki a felvidéki Ipolypásztói-Garamsallói Református Társult Egyházközségtől érkezett, összefoglalta: az elcsendesedés és a csodavárás a legfontosabb az adventi időszakban. Az adventi beszélgetésből kiderült, hogy ők egy olyan épületben ünnepelnek, amelyben nincsen áram, így temérdek gyertya adja a fényt a karácsonyi koncerthez. A tárcaíró némi irigységgel gondolt arra, mennyire tökéletes alkalom ez a léleknek az elcsendesedésre. Kondor Ágota sepsiszentgyörgyi pedagógus, hittanár, mentálhigiénés szakember nem hagyta szó nélkül azt, hogy nem szólhat a vásárlásról a karácsony, az advent pedig a Megváltó születésének csodavárása kellene hogy legyen. Bárdos István hitoktató, pedagógus, aki Beregszászról utazott hozzánk, személyes motívummal kezdte, azzal, hogy őket Kárpátalján inkább hallgatni, mint beszélni tanították. De azért szerencsére elmondta, hogy ez az időszak a bűnökkel való szembenézésről és a bűnbocsánatról is szól, amelyet az elcsendesedés és a csodavárás csak segíthet.

Meister Éva színművésznő pedig nemcsak verssel teremtett karácsonyi hangulatot, hanem énekelt is. Mikor meglátta a tárcaíró az erdélyi színésznőt, egy korábbi előadása jutott az eszébe. Ezen olyan szenvedéllyel énekelte Edith Piaf Padam, padam… című dalát, hogy a tárcaíró álmából felriadva is pontosan tudja, milyen hangsúllyal kell egy nőnek előadni „a csak te kellesz, sohase más”-t. Ezen az estén – többek között – Wass Albert-verssel segítette az elmélyülést. „Karácsony készül, emberek! / Szépek és tiszták legyetek! / Súroljátok föl lelketek, / csillogtassátok kedvetek, / legyetek újra gyermekek, / hogy emberek lehessetek!”

Borítókép: A betlehemi jászol (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.