Színes programokkal ünneplik a Nemzeti Színház új épületének 20. születésnapját

Húsz éve, 2002. január 2-án kezdődtek a Duna-parti épületben a színházavató előadás próbái, és március 15-én Madách Imre Az ember tragédiája című művének bemutatásával a közönség számára is megnyílt az új Nemzeti Színház. A budapesti teátrum kedden 16 órától várja az érdeklődőket.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Színház2022. 03. 13. 15:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közönség kulisszajáráson vehet részt, 17 órától pedig a színház előtt Randevúóra-avatót és kiállításmegnyitót tartanak. A kiállítást Siklós Mária Ybl Miklós-díjas építész és Poós Zoltán író nyitja meg.
Az eseményen Blaskó Péter, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész lép fel.
A húsz évvel ezelőtti  színháztörténeti pillanatról emlékeznek meg Az új Nemzeti Színház című kiállítással, amely bemutatja az épület születését és a nyitó díszelőadást. A kiállítás képei között Szikora János, a díszelőadás rendezője, valamint Siklós Mária, az épület tervezője kalauzolja a megnyitó résztvevőit.
Az intézmény honlapján felidézik, hogy 165 év után a Duna-parton  kapott végleges és valóban a Nemzetinek szánt épületet az ország első számú teátruma, amelyről azt is fontos tudni, hogy

a különleges építészeti koncepció, a látványos megvalósítás mellett színpadtechnikája Európában a legkorszerűbbek egyike.Mint írják, a kiállításon betekintést kaphatnak az érdeklődők az építés 19 hónapjának munkálataiba. Láthatók Siklós Mária építész tervei, különleges nézőpontokból épületfotók, valamint a színház környékét, a kertet megálmodó Török Péter tájépítész munkája is megismerhető.
Az ember tragédiája a magyar drámairodalom remekműve, az egyik legnagyobb szabású színházi alkotás. Ősbemutatója 1883-ban volt a Nemzeti Színházban. A hagyomány és a korszerűség jegyében épült új Nemzeti Színház húsz éve Madách művének nagyszabású előadásával nyitotta meg a kapuit. A klasszikus mű kortárs szemléletű értelmezését Szikora János rendezésében láthatta a közönség. A látványos előadást díszlet- és jelmeztervekkel, előadásfotókkal idézi meg a kiállítás.
Siklós Mária építésszel a kulisszajárás során is találkozhatnak az érdeklődők. A kulisszajáráson a nézők kipróbálhatják a gyorsöltözést, a színpadi változást is és tapsrendpróbán vehetnek részt.

Az ingyenes programra a  jelentkezéseket a [email protected] címen várják.

A közönségforgalmi terek vitrineiben további kiállításokkal készül a színház. Megemlékeznek Schwajda György íróról, az új Nemzeti Színház első vezérigazgatójáról, és összegyűjtötték három nagy nemzeti dráma, Az ember tragédiája, a Bánk bán és a Csongor és Tünde relikviáit. Mindhárom művet többször is műsorra tűzték az új Nemzetiben, és ma is megtalálhatók a repertoáron.
A rendezvény részletes programja elérhető a színház weboldalán.

Borítókép: Jelenet Az ember tragédiája című előadásból (Fotó: Katkó Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.