Új épületének 20. születésnapját ünnepelte a Nemzeti Színház + galéria

Húsz éve, 2002. január 2-án kezdődtek a Duna-parti épületben a színházavató előadás próbái, és március 15-én Madách Imre Az ember tragédiája című művének bemutatásával a közönség számára is megnyílt az új Nemzeti Színház. A budapesti teátrum ma délután változatos programokkal várta az érdeklődőket.

Magyar Nemzet
2022. 03. 15. 21:31
null
Nemzeti Színház új épületének 20. születésnapi eseménye Fotó: Teknős Miklós Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kulisszajáráson, randevúóra-avatón és kiállításmegnyitón vehetett részt a közönség ma délután a Nemzeti Színházban. A húsz évvel ezelőtti  színháztörténeti pillanatról Az új Nemzeti Színház című kiállítással emlékeztek meg. A tárlat az épület születését és a nyitó díszelőadást mutatja be, de az érdeklődők betekintést kaphattak az építés tizenkilenc hónapjának munkálataiba. Megtekinthették Siklós Mária építész terveit, valamint a különleges nézőpontokból készített épületfotókat.

Az ember tragédiája a magyar drámairodalom remekműve, az egyik legnagyobb szabású színházi alkotás, amelynek ősbemutatója 1883-ban volt a Nemzeti Színházban. Az új Nemzeti Színház húsz éve Madách művének nagyszabású előadásával nyitotta meg a kapuit. A klasszikus mű kortárs szemléletű értelmezését Szikora János rendezésében láthatta a közönség. A látványos előadást díszlet- és jelmeztervekkel, előadásfotókkal idézi meg a ma nyílt tárlat.

A közönségforgalmi terek vitrineiben további kiállításokkal készültek a szervezők. Megemlékeztek Schwajda György íróról, az új Nemzeti Színház első vezérigazgatójáról, és összegyűjtötték három nagy nemzeti dráma, Az ember tragédiája, a Bánk bán és a Csongor és Tünde relikviáit. Mindhárom művet többször is műsorra tűzték az új Nemzetiben, és ma is megtalálhatók a repertoáron.

Borítókép: Gyülekeznek az érdeklődők a születésnapi eseményre  (Fotó: Teknős Miklós)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.