Cirkuszi imádság a békéért

A Fővárosi Nagycirkuszban debütált a RAIN – Esőcirkusz című produkció, amelyben ukrán, orosz, belarusz és magyar artistaművészek dolgoznak együtt. A műsor imádság az esőért, amely megszünteti a háborúkat, elmossa az emberek közötti viszályokat. A különleges vízi show a békéről és a békéért szól. Mindannyiunknak segít a fájdalom feldolgozásában, s erőt ad az újrakezdéshez.

2022. 04. 13. 6:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A porondon először egy idilli, majd egy eltorzult világ tárul elénk. Olyan univerzum, amelyben az emberek egyre többet szidják egymást, s ezáltal feloldhatatlannak tűnő ellentétek alakulnak ki közöttük. Megjelennek a gyűlölet felhői, háborúk törnek ki, családok menekülnek el otthonukból. A káoszt megelégelve Isten összehívja az angyalokat, s kéri őket, trombitájukkal keltsenek hatalmas vihart, szakadjon az eső. Az Esőcirkusz dramaturgiája erre az esőtematikára épül.

Az eső már évezredek óta a megtisztulás és az újjászületés jelképe.

Keretes szerkezet jellemzi az előadást, ami egy ukrán–orosz származású család történetére épít. A vegyes házasságban született kislány a remény és a béke jelképe.

A műsoron ukrán, orosz, belarusz és magyar artistaművészek dolgoznak együtt, itt nem számít a nemi, faji, vallási, nemzeti hovatartozás és a politikai ideológiák sem. Pál Dániel Levente, az előadás dramaturgja népszerű dalok szövegét is bátran használja, de a tőle megszokott módon számos irodalmi referenciával tűzdelt szöveget írt ezúttal is.

Az érzékeny téma mellett a produkciókhoz káprázatos színpadkép társul.

A vízi színpad egészen más dimenzióba emeli a nagyfokú bizalomra épülő mutatványokat. Láthatunk például roppant veszélyes magasdrót-számot, ahol elég csak egy rossz lépés, és Oleg Lobanov és Beata Slabko artisták a mélybe zuhannak. De a lengődróton zsonglőrködő és táncoló ukrán reménység, Ameli Bilyk is lélegzetelállító számmal lép fel. Pippa és Bobby ötletes bohóctréfákkal szórakoztatják a közönségek. A Duo Donnert lendületes korcsolyaszámmal készül, egy pici asztalon pörögnek.

Fotó: Urbán Ádám

A kétrészes műsor alatt tapintható a feszültség, amit végül fel is old az előadás, mely Fekete Péter rendezői munkáját dicséri. A vihar tovatűnik, s a Nap sugarai mellett eléri a földet a tavaszi zápor. A balettkar mint esőfelhő hozza meg a reményt adó esőcseppeket. Azt a záport, ami egyet jelent a megtisztulással, az újjászületéssel.

Zárásul elhangzik a békeima, melynek sorai útravalóul velünk jönnek: „Jöjj, eső, jöjj, és mosd el a bánatot!…” Fájóan aktuális történet elevenedik meg a porondon, a gyerekek és felnőttek egyaránt a könnyeikkel küszködnek.

A telt ház előtt bemutatott különleges vízi cirkuszi show szeptember 18-ig látható a Fővárosi Nagycirkusz műsorán.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Urbán Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.