Két hangverseny a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében

A Szent István Filharmonikusok kíséretében fiatal tehetségek is bemutatkoznak az ingyenes koncerteken.

Magyar Nemzet
Forrás: MMA2022. 06. 08. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 16-án este fél nyolctól a Pesti Vigadóban a Szent István Filharmonikusok adnak hangversenyt Trianon minden magyart megsebző traumájára emlékeztetve, de a nemzeti összetartozást hirdetve.

Az MMA zeneművészeti tagozata szervezésében megvalósuló hangversenyen Bartók Béla I. rapszódiájának 1. tétele, a Magyar parasztdalok darabjai, valamint Dohnányi Ernő Hitvallás és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művei hangzanak el. A Szent István Filharmonikusok mellett közreműködik György-Horváth Zente (hegedű), Kovácsházi István (tenor), a Szent István Oratóriumkórus és a Hunyadi János Általános Iskola Gyermekkara. Vezényel Záborszky Kálmán Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, az MMA rendes tagja.

Június 26-án, vasárnap 17 órakor ugyancsak a Szent István Filharmonikusok kíséretében fiatal tehetségek mutatják be tudásukat ingyenes hangversenyen.

A koncerten W. A. Mozart G-dúr zongoraversenyét (KV 41) Váray Domonkos, Haydn D-dúr fuvolaversenyét Bessenyői Eszter, Hummel Esz-dúr trombitaversenyét Turai Gergő, Sarasate Zigeunerweisen című művét Rinkó Krisztián csellón adja elő. A fiatal tehetségek számos hazai díj mellett nemzetközi elismerésekkel is büszkélkedhetnek. A Szent István Filharmonikusokat a koncerten Horváth Gábor, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja vezényli, a műsorvezető Becze Szilvia lesz. A program szervezője ugyancsak a Magyar Művészeti Akadémia.


A Zuglói Filharmónia 2020 decemberétől új névvel szerepel a hazai koncertéletben: Szent István Filharmonikusok. Fenntartója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. A 66 éves múltra visszatekintő szimfonikus zenekart Záborszky József alapította, majd fia, Záborszky Kálmán vette át az együttes művészeti vezetését. Értékteremtő és ifjúságnevelő munkájuknak elismeréseként 2000-ben Magyar Örökség-díjat kaptak, 2011 és 2017 között pedig folyamatosan elnyerték a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet.

A hangversenyeken a részvétel belépődíjmentes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Pesti Vigadó honlapján, a Vigado.hu oldalon lehet.

Borítókép: A Szent István Filharmonikusok (Fotó: Andrasovszky Péter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.