Kortárs zenei fesztivál a Dunakanyarban

Ma kezdődött és jövő vasárnapig tart a Dunakanyar kortárszenei fesztivál. A regionális koncertsorozaton kortárs, élvonalba tartozó magyar zeneszerzők művei csendülnek fel a Dunakanyar legkülönfélébb helyszínein; így a visegrádi királyi palota Herkules-kútjánál, a Dunabogdányi Nepomuki Szent János-templomban vagy a dunabogdányi szabadstrandon.

Magyar Nemzet
2022. 06. 10. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rangos hazai zeneművészeti alkotásokon keresztül mutatják be a szervezők a magyar kortárszenei szcéna sokszínűségét és elismertségét. Tematikus hangversenyek ingyenesek, az ország egész területéről érkeznek a fellépők. 

Olyan neves előadókkal találkozhatnak az érdeklődők – többek között –, mint Balga Gabriella a Magyar Állami Operaház magánénekese, a Debreceni Sonus ütőegyüttes vagy a Cantemus Gyermekkar. 

A koncertsorozat művészeti vezetője Kutrik Bence.

Ma este 20 órakor a debreceni Sonus ütőegyüttes ad koncertet. 

A koncert egy törzsi hangulatot idéz fel, témája a kőkorszak és az őserő. 

A helyszín sem hangversenyterem, ezért az öltözetnek sem kell ünnepinek lenni: a bogdányi strandon lesz az esemény, ahol a homokra épített színpadon lép fel az együttes. A hangverseny után tábortűz köré gyűlve, a közönséggel együtt közös dobolás lesz.

Június 12-én, vasárnap, 16 órakor gyermekkórus énekel majd a katolikus templomban, vegyesen mutatnak be egyházi témájú és gyermekeknek, családoknak szánt kórusműveket. A nyíregyházi Cantemus Gyermekkar lép fel, amely az ország egyik legjelentősebb és legjobb gyermekkórusa, csaknem ötvenfős létszámmal, Szabó Dénes karnagy vezényletével.

Június 17-én, pénteken, 20 órától kamaraest lesz, a művelődési házban Köztünk élő kortársak címmel szervezik meg, hisz tényleg köztünk élnek: magyar szerzők művei szólalnak meg, sőt többen dunakanyari kötődésűek is.

A koncertsorozat vasárnap, június 19-én Balga Gabriella operaénekes dalestjével zárul Kortárs dalok reneszánsz környezetben címmel, a helyszín a visegrádi királyi palota. Reneszánsz környezetben csendülnek fel reneszánsz dalok és kortárs magyar szerzők művei. Kortárs és reneszánsz, a párosítás alapötletét a helyszín adta. A visegrádi palotában található Herkules-kút udvar Európa egyik legszebb és legépebben fennmaradt reneszánsz udvara. 

Helyszín: visegrádi palota, Herkules-kút udvar, rossz idő esetén a lovagteremben rendezik meg a hangversenyt.

Borítókép: Kutrik Bence (Forrás: Dunakanyar kortárszenei fesztivál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.