Az öt legjobb Brad Pitt-film – Hetedik + videó

Minden idők legbrutálisabb fináléja beleégett a retinánkba.

2022. 12. 09. 20:00
null
Forrás: Flamex - New Line Cinema
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brad Pitt filmjeit bemutató sorozatunkban elérkeztünk az ezüstérmes produkcióhoz. Amikor véglegessé vált, hogy Brad Pitt mozijaival folytatódik a Filmkép sorozatunk, az első és a második helyezett alkotás azonnal bevillant, nem kellett sokat gondolkodni rajta. A végül első helyezést elért film kiválasztásával, úgy érzem, a filmkedvelők nagy többsége egyetért majd, de egyelőre természetesen maradjon titok, melyik mozi lett a győztes. Azonban a második pozíciót megszerző alkotás egy kis magyarázatra szorul. Az előkelő helyezés fő oka természetesen az, hogy elképesztően jó és izgalmas film, személyes kedvencem. Ennyire kemény thriller eddig nem került még ilyen magas pozícióba, talán azért, mert megosztó filmről van szó, de az vitathatatlan, hogy egy olyan moziról, ami gyakorlatilag műfajt teremtett. A második helyezett film, bizonyára sokan kitalálták már, a Hetedik (Seven) című alkotás.

2. Hetedik (1995)

A filmet 1995-ben mutatták be, rendezője az a David Fincher, akiről a múlt héten részletesebben is írtunk, hiszen ő rendezte a sorozatunk legutóbbi darabját, a Harcosok klubját (Fight Club). Fincher egy rendkívül szuggesztív rendező. Nagyszerűen játszik a nézők hangulatával, sok filmjében használ erős képeket azért, hogy a kívánt hatást elérje. A Harcosok klubjának számos véres jelenete, illetve a zsírleszívó klinikáról ellopott, majd a kerítés átmászása során kiszakadó zsíros zsák képe mind-mind alátámasztja Fincher azon szándékát, hogy meghökkentse és erőszakkal kimozgassa a nézőt a komfortzónájából. A Hetedik című filmben azonban az egész mozi felépítése, a cselekmény feszült előrehaladása, a karakterek fejlődése és a hangulat végig komfortzónán kívül tartja a nézőt. 

Forrás: Flamex

A Hetedik műfaji besorolására a közkeletű neonoárt használják számos kritikában, és valóban a klasszikus film-noir (fekete film) mozikkal rokonítható a mozi végig borongós hangulata. (Stílszerűen gyakorlatilag minden jelenetben esik az eső, kivéve a film záró, kulcsjelenetét.) De ez a film megítélésem szerint egy nagyon okosan és tudatosan film-noir hangulatba öltöztetett, nagyon kemény pszichothriller. 

A történet szerint William Somerset nyomozónak (Morgan Freeman) csupán egy hete van a nyugdíjig, mikor új társat kap David Mills (Brad Pitt) nyomozó személyében, aki a feleségével, Tracy-vel (Gwyneth Paltrow) költözött a bűnös városba, New Yorkba. Azonban Somersetnek nem adatik meg, hogy nyugodt, feszültségmentes legyen az utolsó hete, ugyanis egy kegyetlen sorozatgyilkos szedi az áldozatait a városban. Az a feladat jut a két nyomozónak, hogy megpróbálják megakadályozni a kegyetlen, de nagyon okos John Doe (Kevin Spacey) ámokfutását, aki a Bibliában megírt hét főbűn alapján sorban, tervszerűen szedi az áldozatait. Brad Pitt zseniális a fiatal, agilis, forrófejű nyomozó szerepében, a megfontolt, böcs, sok-sok élettapasztalattal rendelkező Somerset nyomozót alakítva Morgan Freeman is parádézik, és Kevin Spacey is fantasztikusan formálja meg az agyas sorozatgyilkost. 

John Doe egy őrült vallási fanatikus, akit nem lehet megállítani. Az a meghökkentő, hogy ez a brutális felismerés már az első áldozat megtalálásakor kialakul a nézőben. Olyan érzés ez, mintha elkeseredetten és reménytelenül végignyomoznánk az egész filmet a két nyomozóval együtt, akik között közben egyre mélyebb barátság szövődik a szörnyűségek hátterében. 

Rita Kempley a Washington Postban találóan azt írta a két nyomozó kapcsolatáról, hogy „talán túlzó metafora volna Somersetet egy XX. századi Vergiliusnak tekinteni, aki Mills-Dantét vezeti a Pokol bugyrain keresztül a megváltás felé”. De egyáltalán nem túlzott. Ugyanis végig úgy érezzük, hogy ez a valódi pokol, ahova csöppentünk, és ezúttal nem lesz hepiend, és csak abban bízunk, hogy talán valami megoldás, egy menekülő út fel lesz kínálva nekünk, nézőknek. Amit végül meg is kapunk, hiszen Somerset nyomozó irodalmi idézete minden bizonnyal ezért lett a film utolsó mondata, mely szerint: „Hemingway azt írta valahol, szép ez a világ, és érdemes harcolni érte. A második felével egyetértek.”

 A történet záró jelenete valami egészen elképesztő és sokkoló. A filmtörténet egyik, ha nem a legfelkavaróbb fináléja. Egy emberként szorítunk Mills nyomozónak, hogy húzza meg a ravaszt, és vegyen elégtételt, pusztítsa el a gonoszt egyszer s mindenkorra, annak ellenére, hogy tudjuk, ezzel beteljesíti John Doe ördögi tervét. 

Néhány érdekesség, városi legenda a filmről: az Entertainment Weekly minden idők nyolcadik legijesztőbb filmjének szavazta meg, Fincher filmje 1995-ben a hetedik legnagyobb bevételt hozó mozi lett, és, ami egy kicsit meglepő, a történet befejezése a stúdió szerint máshogy alakult volna, de Brad Pitt és David Finch akarta, hogy ilyen brutális legyen a finálé. Hidegrázós, mocskos mozi. Ennek ellenére ezt a filmet mindenkinek látnia kell, mert maradandó élmény. Azt pedig egy kezemen meg tudom számolni, hány filmmel vagyok úgy, hogy akármikor és akárhányszor nézem meg, mindig tud újat mutatni.

Idővonal: A Hetedik című filmet 1995-ben mutatták be, abban az évben, amikor II. János Pál pápa ötmillió hívő előtt pontifikált nagymisét a távol-keleti országok katolikus fiataljainak találkozóján Manilában. Izraelben két öngyilkos merénylő 21 embert ölt meg a Beit Lid-i városközpontban. Az Európai Unió és 12 földközi-tengeri szomszédos ország megállapodást írt alá Barcelonában a jövőbeni politikai és gazdasági együttműködésről. Az USA negyvenmillió dolláros pénzügyi támogatást nyújtott a gazdasági-pénzügyi válsággal küzdő Mexikónak. Ausztria, Finnország és Svédország belépésével 15 tagúra bővült az Európai Unió. A NATO Tanácsa jóváhagyta az atomsorompó egyezmény határozatlan időre történő meghosszabbítását. A magyar parlament elfogadta a devizatörvényt, ezzel az utolsó akadály is elhárult a forint konvertibilitása elől, és az aggteleki cseppkőbarlangokat a világörökség részévé nyilvánították. (Wikipédia)

A jövő héten kiderül, hogy melyik Brad Pitt-film szerezte meg az első helyet a toplistánkon.

Borítókép: Mills nyomozó (Brad Pitt) a Hetedik című film kultikus zárójelenetében (Forrás: Flamex – New Line Cinema)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.