Párizs aranykorát megidéző művekkel és díjátadóval kezdődött a Cziffra-fesztivál programsorozata

Francia tematikájú koncerttel vette kezdetét ma a Cziffra György-fesztivál a Zeneakadémia nagytermében. Az eseményen, a hagyományokhoz híven, ünnepélyes keretek között átadták a fesztivál rangos díjait, egy új kategóriában is. A Balázs János művészeti vezetésével immáron nyolcadik alkalommal megrendezett fesztivál programjai iránti kimagasló érdeklődést jelzi, hogy a nyitóeseményre hónapokkal ezelőtt minden jegy elkelt.

Magyar Nemzet
2023. 02. 26. 20:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cziffra-fesztivál nyolcadszor

Párizs aranykorába repítette vissza a közönséget a Cziffra-fesztivál nyitókoncertje, amelyen Cziffra György második hazája, Franciaország ikonikus szerzőinek művei csendültek fel. Hollerung Gábor vezényletével, a Budafoki Dohnányi Zenekar mellett két kiváló zongoraművész lépett színpadra: a Kossuth-díjas Balázs János, valamint az olasz Sandro De Palma, aki romantikus művészi egyéniségével, sokoldalú repertoárjával Európa, Amerika és Japán színpadait is meghódította. 

A Cziffra-fesztivál alapítója, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész Fotó: Kondella Mihály

Az esten valódi fesztiválhangulat kerekedett irodalmi csavarral fűszerezve. Saint-Saëns Az állatok farsangjának motívumai kivételes művészek tolmácsolásában alakultak zenei élménnyé, melyet Lackfi János erre az alkalomra írt, személyesen előadott, humoros verseivel színesített. Az est folyamán felcsendült Bizet friss és eleven C-dúr szimfóniája, melyet a szerző mindössze 17 évesen komponált, valamint Franck Szimfonikus variációi is, a zenekar és a szólózongora csodás összhangjában. 

Az eseményen részt vettek a fesztivál védnökei és a hazai zenei és tudományos élet vezetői, többek között Novák Katalin köztársasági elnök, Áder János volt köztársasági elnök, Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.

 

 

Elismerés az arra érdemeseknek

A nyitóeseményen hetedik alkalommal adták át a fesztivál rangos díjait, amelyekkel a legtehetségesebb ifjú muzsikusokat és a több évtizedes életműveket ismerték el. Idén minden eddiginél több jelölés érkezett, így az életműdíjon, a Tehetség-díjon és az Ifjú Tehetség-díjon túl új kategóriaként Kreatív Művész díjakat is odaítélt a zsűri. Összesen kilencen vehették át az elismerésekkel járó plaketteket és pénzdíjat.

Az életműdíjat 2023-ban Tóth Ibolya zenei rendező, Falvai Sándor zongoraművész, egyetemi tanár és Dubrovay László zeneszerző részére ítélte oda a zsűri. A Tehetség-díjakat Rajna Martin (karmester), Magyar Valentin (zongora) és Gertler Teo (hegedű) kapták. A Cziffra-fesztivál Kreatív Művész díjában Oláh Krisztián (jazz-zongora) és ifj. Balázs Elemér (zongora) részesülhetett. Az Ifjú Tehetség-díjat a XIII. kerületi Fischer Annie Zeneiskola növendéke, Tőzsér Gergő (fuvola) érdemelte ki. A zsűri elnöke Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora volt, további tagjai: Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója; Keller András Kossuth-díjas hegedűművész; Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője.

A Cziffra-fesztivál díjainak támogatója (Tehetség-díj, életműdíj) Áder János volt köztársasági elnök, az Ifjú Tehetség-díj és a Kreatív Művész díj támogatója.

A Cziffra-fesztivál programjai május végéig várják az érdeklődőket, a sorozat fókusza a klasszikus zene, de Cziffra György sokszínű munkásságát tovább éltetve az események között helyet kap tudományos előadás, jazz- és cigányzene, gyerekkoncert és természetesen kiállítások is. A helyszínek sora szintén változatos, többek között a Magyar Zene Házában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a MOMKultban és Brüsszelben, valamint Zalaegerszegen is lesznek programok. További információ: cziffrafesztival.hu

 

Borítókép: Balázs János (Fotó: Emmer László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.