Reformkori nagyságok és a szabadságharc szuperhősei a digitális élménynapon

Reformkori innovátorok, felfedezők és a szabadságharc szuperhősei a főszereplők a Mozaik Múzeumtúra Reformkor és szabadságharc elnevezésű digitális múzeumpedagógiai élménynapján, melyben több mint húsz múzeum vesz részt. A diákok érdekességeket tanulhatnak a reformkori emberek mindennapjairól, egy kreatív matekfeladatban krajcárt számolhatnak, összekeveredett versrészleteket bogozhatnak ki vagy éppen a magyar katonai térképészetben merülhetnek el. Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája közös szervezésében hatodik alkalommal rendezik meg a Digitális edukációs múzeumi órák (DEMÓ) elnevezésű rendezvényt március 13-án a virtuális térben.

Magyar Nemzet
2023. 02. 27. 11:30
Pilvax
Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A reformkor és a szabadságharc

 

A program tematikája a reformkor és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc lesz. Kik voltak a szabadságharc szuperhősei? Hogy zajlott egy reformkori országgyűlés? Milyen volt a közlekedés, a gasztronómia vagy éppen a divat a 19. század közepén? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik együtt a válaszokat a diákok az élménynapon. 

Gróf Széchenyi István
A reformkor kiemelkedő alakja, gróf Széchenyi István (Barabás Miklós festménye)

Kalandok a digitális térben

A digitális térben kalandozhatnak előre megadott feladatok, virtuális séták, online kvízek, edukációs videók, online fejtörők és kreatív játékok sokaságában. Betekintést nyerhetnek abba, hogy miről szól a reformkor, miért ennyire jelentős a magyar történelemben, mindezt Széchenyi István személyiségén, az ő történelmi alakján, cselekedetein keresztül. Természetesen előkerülnek azok a híres helyszínek, intézmények is, amelyek létrehozásában óriási szerepet vállalt, mint a Lánchíd, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Casino, a lóversenyzés, a Magyar Tudományos Akadémia. A szervezők több mint húsz múzeum feladatait és játékait gyűjtik össze korosztályi bontásban általános iskolás, valamint középiskolás diákoknak. Céljuk az iskolai tantárgyi ismeretek projektalapú tematikus összegzése és a témában való elmélyülés a múzeumi tartalmak élményszerű felhasználásával XXI. századi digitális eszközökkel.

Múzeumi kínálat

 A változatos múzeumpedagógiai tartalmak és játékok korosztályi bontásban, egy rövid regisztrációt követően minden pedagógus számára ingyenesen elérhetőek virtuális feladatsorok formájában március 13-án, a DEMÓ 6 napon, illetve a későbbiek folyamán is szabadon használhatók majd oktatási célból. A programokon belüli tematikus tájékozódást piktogramok, feliratok segítik majd, így könnyű lesz bármelyik tanóra menetébe illeszteni a DEMÓ 6 múzeumi kínálatát attól függően, hogy történelmi, irodalmi, művészeti vagy innovációs ismeretanyagot tartalmaznak.

Játékos tanulás

– Az elmúlt években sokat kísérleteztünk azzal, hogy a DEMÓ-napokon a múzeumok által készített sokszínű digitális múzeumpedagógiai tartalmakat gyűjtöttünk csokorba, rendszereztük korosztályi és tematikus bontásban, majd tettük széles körben elérhetővé – fogalmazott Makranczi Zsolt, a Mozaik Múzeumtúra program vezetője.  

– Az eddigi tapasztalataink és a visszajelzések egyértelműen megmutatták, hogy óriási szükség és igény van erre a virtuális tudásmegosztásra és tartalmi bázisra. A múzeumpedagógia digitálisan nagyon is működik, és könnyen integrálható mind az általános, mind a középiskolai oktatásba. 

Nagy öröm és hálás feladat számunkra immár hatodik alkalommal azon dolgozni, hogy több mint húsz múzeum oktatási célú tartalmait gyűjtjük össze és tesszük elérhetővé a pedagógusoknak határon innen és túl –mondta a program vezetője. Vargacz Alexandra, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője, a Digitális edukációs múzeumi órák szervezője kiemelte, hogy a programban kifejezetten sokrétűek a digitális múzeumpedagógiai tartalmak.

 A diákok úgy tanulhatnak játékosan, hogy közben a digitális kompetenciáik, a problémamegoldó és együttműködési készségük, kritikai gondolkodásuk is fejlődik a feladatok által. A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében és lebonyolításában, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület szakmai együttműködésével valósul meg. 

A DEMÓ 6 programban részt vevő múzeumok és kiállítóhelyek:

Bélyegmúzeum, Damjanich János Múzeum, Déri Múzeum, Dobó István Vármúzeum, Ferenczy Múzeumi Centrum, gödöllői királyi kastély, Hadtörténeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum – Ráth György-villa, Kállay-gyűjtemény, Katonai Emlékpark, Pákozd, Kecskeméti Katona József Múzeum, Kuny Domokos Múzeum, Leskowsky Hangszergyűjtemény, Magyar Földrajzi Múzeum, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Munkácsy Mihály Múzeum, Néprajzi Múzeum, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Soproni Múzeum, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szent István Király Múzeum, Országgyűlési Múzeum.

 

Borítókép: A pesti Pilvax kávéház Preiszler József színezett tollrajzán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.