Cseh Tamás szelleme animációs filmen

Cseh Tamás indián meséi rajzfilmen. A mai Svenkben bepillanthatunk a Kojot négy lelke című produkció kulisszái mögé.

Magyar Nemzet
2023. 03. 04. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Indián témájú magyar animációs film – ajánlja a Svenk mai műsorában Gauder Áron, a Kojot négy lelke rendezője. – Amit az indiánokról tudtunk, az Karl May regényeire meg a Nagy indiánkönyvre alapult. Mára ez átalakult, s már tudjuk, milynek voltak a valóságban.

Cseh Tamás indián meséi rajzfilmen
Jelenet a Cseh Tamás indián meséiből készült filmből

A rendező úgy véli, azért izgalmas a film, mivel földolgozatlan az indiánok mondavilága, aktualitását pedig az adja, hogy bemutatja, ők valódi harmóniában éltek a környezetükkel, nem úgy, mint mi.

Ezért  a fő mondanivaló, amit az indiánok vallottak, hogy nem állunk fölötte a többi élőlénynek, hanem egy kör részei vagyunk 

– fogalmaz Gauder Áron. – Tanulság ez mindenképpen, miután éppen tönkretesszük a Földünket.

A kezdetekről is szól az alkotó, amikor megismerte a Cseh Tamás írta, fia illusztrálta könyvet, a Csillagokkal táncoló kojot címűt, amely autentikus indián meséket tartalmaz, amiket az előadó hangzóanyagba is felmondott.

– Szerettem volna filmre vinni, Cseh Tamás hangját narrációként használva. Ebből két részt készítettünk, s mert nem támogatták, nagyjátékfilmben gondolkodtunk forgatókönyvíró társammal, Bereményi Gézával – árulta el a rendező, s azt is: mindez nyolc évvel ezelőtt kezdődött.

A műsorban Gauder Áron beavat a rajzfilmkészítés rejtélyeibe és abba, milyen nehézségek elé állította a megfelelő zenészek megtalálása.

A Hír TV Svenk című adása ma este 22.50-kor kezdődik.

Borítókép: Jelenet a filmből (Forrás: NFI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.