Kossuth Lajos azt üzente

Az 1848‒1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából 122 relikviát mutat be a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum Pesttől Aradig, eufóriából letargiába – 1848–1849-es események és Békés megyei vonatkozásaik című kiállítása. A közintézményektől és magángyűjtőktől kölcsönzött kordokumentumokat a sajtó jelenlétében csomagolták ki.

2023. 03. 07. 7:00
1848. március 15.
Fotó: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1848–49-es hadi eseményektől az aradi golgotáig, az első felelős kormány megalakulásától a forradalom leveréséig mutatja be a 175 évvel ezelőtti eseményeket a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum Pesttől Aradig, eufóriából letargiába – 1848–1849-es események és Békés megyei vonatkozásaik című időszaki kiállítása, mondta Forrainé Kovács Márta muzeológus, a tárlat történész kurátora a műtárgyak sajtónyilvános kicsomagolásán. 

1848. március 15.
Kossuth Lajos sétabotját is kiállítják az 1848–49-es eseményeket feldolgozó tárlatán a Munkácsy Mihály Múzeumban Fotó: A szerző felvétele

 

A békéscsabai múzeum az 1848–49-es kiállítás megvalósításához 122 történelmi relikviát kölcsönzött, amelyek közül 39 az egykori Aradi Ereklyemúzeum gyűjteményéből érkezett a Munkácsy-múzeumba, húsz a szombathelyi Savaria Múzeumból, de helyi és távolabbi magángyűjtőket is megkerestek. Forrainé Kovács Márta közülük Mayerhoffer Miklóst, Trényi Pétert és a jászfényszarui Nagy Józsefet emelte ki. Utóbbi többek között egy különleges nyerget ajánlott fel.

Az aradi „szerzemények” közül a történész Kossuth Lajos sétabotját mutatta be elsőként, amely acélból készült, és valójában egy lőfegyver. Előkerült Damjanich János tábori villája is, amelyet egyedivé tesz, hogy a nyele őzlábból készült, és egy piros bőrtok is tartozik hozzá. Damjanich tábornoknak egyébként több személyes tárgyát is elhelyezik a kiállításban. 

 

Batthányi Lajos mellénye és Aulich Lajos talpas pohara a szombathelyi múzeumból érkezett Békéscsabára néhány kordokumentumnak számító napilap társaságában, amelyek ahhoz a jeles mozzanathoz kötőnek, amikor Görgey Artúr vezetésével a magyar csapatok visszafoglalták Budát. 

A tárlaton látható lesz Boczkó Dániel talpas pohara is. Boczkó Dániel 1848 és 1849 között Békés és Arad vármegye kormánybiztosa volt, 1849. február 8-án jelen volt az aradi vár csatájánál, majd a világosi fegyverletétel után előbb halálra, majd várfogságra ítélték. Ezt követően hazatért csabacsűdi birtokára, ahol 1870-ben hunyt el 81 évesen.

1848. március 15.
A Pesttől Aradig, eufóriából letargiába – 1848–1849-es események és Békés megyei vonatkozásaik című kiállításon 122 relikviát állítanak ki Fotó: A szerző felvétele

 

A kurátor a Munkácsy Mihály Múzeum saját gyűjteményéből kereste elő Kossuth Lajos torinói levelét, amely válaszként született Kemény Mihály és Omaszta Szilárd, az egykori Békéscsabai Kaszinó (Casino) elnökének a megkeresésére. Ők azt szerették volna elérni, hogy lefesthessék Kossuthot, amelyet a címzett ugyan megköszönt, de úgy vélte, öndicsőítő hiúság lenne, ezért inkább az erre fordított összeget költsék hasznos dologra. Például enyhítsék vele valamelyik szegény csabai honvéd nyomorát vagy adják oda annak a gazdalánynak, aki a legjobb kenyeret süti.

A kiállítás kétszáz négyzetméterén a Pilvax kávéház hasonmását is berendezik, a tájékozódást pedig csaknem száz illusztrációval könnyítik meg. A békési személyiségek közül megidézik többek között Wenckheim Béla gróf alakját, valamint Haán Lajost, aki a kaszinó jegyzőkönyvének volt a vezetője és Réthy Lipótot, aki a nyomdájával segítette a forradalmárokat. A korabeli dokumentumok, tárgyak és a fotók mellett katonai egyenruhák, illetve fegyverek is helyet kapnak majd a tárlókban.

1848. március 15.
Katonai egyenruhák és fegyverek is megtekinthetők lesznek a kiállításon Fotó: A szerző felvétele

 

Az említett intézmények mellett Budapest Főváros Levéltára, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Vármegyei Levéltára, az Országos Széchényi Könyvtár, az Oktatási Hivatal és a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület vesz részt partnerként a kiállítás megvalósításában. 

Az előzetes bejelentésekkel ellentétben az időszaki kiállítást március 27-én délután nyitják meg. 

Borítókép: A sajtó jelenlétében csomagolták ki a Munkácsy Mihály Múzeum 1848–49-es kiállításának műtárgyait (A szerző felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.