La Fracture: Generációk közötti traumák és identitáskeresés egy fiatal nő szemén keresztül

A francia alkotónő rögtön az első színházi darabjával a figyelem középpontjába került és nem véletlenül. Yasmine Yahiatène La Fracture című művében az apjával való kapcsolatát vagyis leginkább annak hiányát boncolj a színpadon különleges tálalásban.

Magyar Nemzet
Forrás: szinhaz.org2023. 04. 27. 18:25
Yasmine Yahiatène: La Fracture Fotó: Yasmine Yahiatène
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színpadon egy fiatal nő. Elmesél egy történetet. Az apjával közös történetét. Vagyis inkább a saját történetét és az apja szerepét ebben a történetben. Illetve azt, hogy az apja miért nem játszik többé fontos szerepet a történetében. És hogy ez a hiány tulajdonképpen mit is jelent. Hol vannak a fehér foltok abban a tájban, amit lehet életrajznak, Algériának, vagy Franciaországnak nevezni. Mennyi kísérletezés és próbálkozás árán találhatunk vissza a gyökereinkhez.

La Fracture Fotó: Yasmine Yahiatène

Már ebből a néhány sorból kiderül, hogy a Színházi Olimpia keretében látható előadás, a La Fracture nem éppen derűs utazásra invitál. Yasmine Yahiatène algériai származású francia alkotó belga, francia koprodukciója, a La Fracture az apjával való bonyolult viszonyát, generációk közötti traumákat és identitáskeresést mutatja be, mindezt posztkoloniális kontextusba helyezve.

Az 1990-ben született művésznő szólójában családi történetek elevenednek meg: homevideók, visszaemlékezések, egy lassan bontakozó utazás képei az algériai eredethez.

 A vetítés és a színpadon születő rajzok meglepő perspektívából nyújtanak betekintést egy összetett személyes kapcsolatba, miközben Yasmine Yahiatène rákérdez arra, hogy hogyan hat mindezekre a gyarmati Algéria és Franciaország párhuzamos történelme.

Yasmine Yahiatène a művészeti tanulmányait Tournai-i Képzőművészeti Akadémián végezte videóművészet és a performansz szakirányon. Készített rövidfilmeket és díjnyertes videomapping-projekteket, amelyek során mozgóképeket vetített különböző felületekre köztereken. A La Fracture az első színházi munkája, amely 2022-ben meghívást kapott a fiatal rendezők munkáit bemutató drezdai Fast Forward Fesztiválra, ahol elnyerte az ifjúsági zsűri díját.
 

Az előadást május 6-én két alkalommal is megtekinthetjük a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: La Fracture (Fotó: Yasmine Yahiatène)

 


 

Borítókép:  La Fracture (Fotó: Yasmine Yahiatène )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.