Othello: A féltékenység zöld szemű szörnyének drámája

Shakespeare egyik leghíresebb klasszikusát hozza a 10. színházi olimpiára Avtandil Varszimasvili díjnyertes grúz rendező. A Tbiliszi Színházi Központ & Liberty Színház társulata előadásában az Othellót április 27-én 18 órától láthatja a budapesti közönség a MITEM keretében a Nemzeti Színházban.

Magyar Nemzet
2023. 04. 25. 8:30
Othello
Forrás: Mitem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MITEM keretén belül a Tbiliszi Színházi Központ & Liberty Színház társulata a Nemzeti Színházban adja elő Shakespeare egyik legszenvedélyesebb drámáját. Othello, a tiszta szívű hadvezér történetét ismerheti meg a néző, aki feleségét, Desdemonát igaztalan féltékenységből megöli. William Shakespeare egyik legkésőbbi drámájának alapötletét Giraldi Száz rege című elbeszélés gyűjteményéből vette. A híres drámaíró 1603-ban írta darabját, amiről az utókor méltán tartja az egyik legtökéletesebb művének, mind a szerkesztés, mind a cselekmény világos egységes vezetése miatt. A pszichológia tudománya később egyébként Othellóról nevezte el a beteges és szélsőséges féltékenység állapotát.

Othello
Othello Fotó: Mitem

 

Az Othello grúz rendezője korábban Brecht-darabot állított színpadra a Nemzetiben

A tbiliszi színház egyik legfrissebb előadását a világhírű grúz rendező, Avtandil Varszimasvili állította színpadra, akit a budapesti közönség már jól ismerhet, mivel idén januárban Brecht Kaukázusi Krétakör színdarabját rendezte a Nemzeti Színházban. Számos nemzetközi színházi fesztivál díjazottjaként és a Grúz becsületrenddel kitüntetett művész nemcsak rendez, tanít, mesterkurzusokat tart, hanem a Nemzetközi Színházi Intézet elnöke is egyben. Szerinte a színház időtlen és mindig a közönséghez szól. Shakespeare remekművei minden korban érvényesek, és a ma emberének is sokat tudnak mondani az élet legfontosabb kérdéseiről. „Uram, vigyázz, hogy féltékeny ne légy! A zöldszemű szörny csak kacag az étken, Amelyből él.” (Othello)

A színházi olimpiai részvételről a rendező korábban azt nyilatkozta: „ott lenni a világ egyik legrangosabb nemzetközi színházi szemléjén, minden társulat számára presztízsértékű”.

 

Shakespeare Othello színdarabja röviden:

Egy velencei nemes hírül adja Jago századosnak, hogy Brabantio szenátor lánya, Desdemona, akibe Jago szerelmes, titokban hozzáment a velenceiek által meghívott mór hadvezérhez, Othellóhoz. Jago nem rejti véka alá, hogy gyűlöli Othello tábornokot, mert az nem őt, hanem Cassiót nevezte ki szárnysegédjének. Értesítik Brabantio szenátort, hogy Desdemona megszökött a mórral. Othello elmondja Jagónak, hogyan szeretett bele Desdemonába. Velence hercege magához rendeli Othellót, mert Desdemona apja azzal vádolja, hogy megbabonázta a lányát, ám Desdemona mindenki füle hallatára kijelenti, hogy szabad akaratából ment hozzá a mórhoz. Othello a herceg parancsára Ciprusra megy harcolni, a herceg megengedi Desdemonának, hogy elkísérje férjét. Othello Desdemonát Jagóra és feleségére, Emiliára bízza azzal, hogy vigyék Ciprusra. Jago magával viszi Roderigót is. A csatából győztesen kikerülő Othello Cipruson találkozik Desdemonával. Jago borral leitatja Cassiót, Roderigo pedig beleköt. Összeverekednek, emiatt Othello megfosztja Cassiót szárnysegédi rangjától. Jago azt tanácsolja Cassiónak, hogy kérje meg Desdemonát: békítse ki Othellóval. Desdemona kérleli Othellót, hogy bocsásson meg Cassiónak, Jago ezt kihasználva féltékennyé teszi őt Cassióra; azt tanácsolja neki, hogy tartsa szemmel Desdemonát és Cassiót. Desdemona véletlenül elveszíti a kendőjét, Emilia megtalálja, és Jagónak adja. Jago meggyőzi Othellót, hogy Desdemona a szerelmének, Cassiónak adta a kendőjét zálogul. Vak féltékenységében Othello megöli Desdemonát.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE! 

Borítókép: jelenet a darabból (Fotó: Mitem)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.