Miniatűr színpad, határtalan képzelet

A díszletmakettek nemcsak a színházi alkotófolyamatban lehet nagy segítségére a rendezőnek, a művészeknek és a díszletet kivitelező mesterembereknek, de külön alkotásként, iparművészeti termékként is értelmezhetjük a terveket. Erre tesz kísérletet a Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező vázlatait bemutató kiállítás, ami a 14. Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT) első napján nyílt meg az Alba Iulia Galériában.

Lengyel Emese (Temesvár)
2023. 05. 22. 15:30
teszt - kiállítás
Fotó: Petru Cojocaru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiállítás a TESZT-en

 

– A TESZT a kezdetektől fogva azt tűzte ki célul, hogy a keresztmetszetét adja ennek a régiónak színházi szempontból elsősorban. Másodsorban pedig olyan ehhez kötődő eseményeket is szervezünk, amelyek a régióban történő színházi megmozdulásokat is lefedik – mondta Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója a 14. Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT) első napján, Bagossy Levente díszlettervező kiállításának megnyitóján az Alba Iulia Galériában. – Ebből az alkalomból nyitjuk meg ezt a kiállítást, amely színházi maketteket mutat be, amelyet nagyon szépen köszönünk elsősorban a bukaresti Liszt Intézetnek – tette hozzá, hiszen a húsz díszlettervet felvonultató kiállítást novemberben Bukarestben láthatta a közönség.

teszt
A fesztivál első napján Bagossy Levente húsz makettjéből nyílt kiállítás Temesváron (Fotó: Facebook/Petro Cojocaru)

Kósa András, a bukaresti Liszt Intézet vezetője az eseményen kiemelte, hogy az intézet első alkalommal partnere a TESZT-nek, ám ez nem előzmény nélküli: – Együttműködünk, hiszen néhány évvel ezelőtt szerveztünk magyar filmnapokat is Temesváron. Illetve tavaly volt egy nagyon sikeres kezdeményezésünk, amelynek része volt a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is, hiszen először szerveztünk Bukarestben magyar színházi fesztivált. Hozzátette, hogy az intézet partnere voltunk a kezdeményezésnek, s idén szeptemberbe is visszavárják Bukarestbe az erdélyi magyar színházakat. A közös munka pedig Bagossy Levente húsz makettjének kiállításával azért folytatódhatott, mert a különleges tárlat ősszel már elnyerte a közönség tetszését.

 

Díszletmakettek az elmúlt harminc évből

 

Eredetileg nem díszlettervező vagyok, hanem tervezőgrafika szakon végeztem. Színházi családban nőttem fel: az egy négyzetméterre eső rendezők száma elég nagy a családban, úgyhogy elég hamar megtaláltak engem, mint díszlettervezőt. Idővel pedig azt vettem észre, hogy már több a színházi munka, mint a grafikai 

– mesélte a megnyitón Bagossy Levente. 

teszt
A miniatűr makettek nagy segítség a díszletkivitelezőknek (Fotó: Facebook/Petru Cojocaru)

A tárlaton a művész elmúlt harminc évéből találkozhatunk miniatűr modellekkel (dobozokkal), amelyeket a készülő előadásokhoz készített. A dobozok arra szolgálnak, hogy a különböző tárak vezetői és az igazgató megnézze, a rendező és a díszlettervező vizuálisan hogyan képzelte el a darab színpadra állítását. Bagossy Levente dolgozott a fővárosi és vidéki magyar teátrumokban egyaránt, például a Centrál Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, a Vígszínházban, az Örkény Színházban és a Radnóti Színházban is. 

A díszlettervező elárulta azt is, hogy miért nem szeret kétdimenziós terveket leadni: – Kétdimenzióban én magam se látom a térmélységet. Ez pedig pontosan úgy van lemodellezve, ahogy azt majd a valóságban szeretném látni.

Kiemelte, hogy az olvasópróbán a művészek is megnézhetik a terveket. De nagy segítség a makett azoknak a mesterembereknek (asztalosoknak, festőknek) is, akik majd kivitelezik a terveket. Sőt, az is a 3D-s díszlettervek mellett szól, hogy könnyen tárolhatók és tisztán is tarthatók, nem beszélve a szállíthatóságról. 

 

A kiállítás a 14. TESZT alatt, azaz május 28-ig minden nap délelőttől egészen este nyolcig tekinthető meg a temesvári Alba Iulia Galériában.

Borítókép: Bagossy Levente kiállítása a TESZT-en (Fotó: Facebook/Petru Cojocaru)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.