Könny, küzdelem és mosoly

A 10. színházi olimpia programsorozat részeként láthatta a közönség a cseh ARA Art társulat Mama (Dajori) című előadását az RS9 Színházban. A darab a XX. század viharos történelmi eseményeit is megidézve, egy család négy egymást követő generációjának élettörténetét elmesélve a cseh roma nők megpróbáltatásait tárja elénk. Az alkotók és az előadók a személyes visszaemlékezések és interjúk alapján írt szöveget szívhez szólóan, ugyanakkor humorral és zenével fűszerezve tálalják a közönségnek.

Tukács Orsolya
2023. 06. 24. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mama című előadás főszereplője, Pavlina Matiova egyik szerepből a másikba ugorva meséli el az egyes szám első személyben megírt, ezáltal még őszintébbnek és kitárulkozóbbnak ható történetet. 

Hol kislányként, hol érett nőként állva a közönség előtt kiváló érzékkel találja meg azt a határt, ameddig elmehet ahhoz, hogy felnőttként gyermeket alakítva még hiteles maradhasson, és ne váljon infantilissá.

Őszinte és bájos játékának kiteljesedésében segítséget nyújt neki a különböző férfikaraktereket alakító mellékszereplő, Michal Zolták, illetve a kétfős zenekar, amely a különböző történelmi korokhoz, illetve a színpadon megelevenedő történetek hangulatához illeszkedő zeneszámokkal olykor még teljesebbé teszi a hatást, máskor pedig oldja a megpróbáltatások láttán érzett feszültséget. A valódi, őszinte vallomásokkal teli, szívhez szóló, mégis humorral, iróniával elmesélt történeteknek és az élőzenének köszönhetően egy igazán izgalmas világban találjuk magunkat.

mama
Őszinte és iróniával teli történet elevenedik meg a színpadon. (Fotó: Szinhaz.org/Kovács Szandra)

 

A négy egységre tagolható történet első része a II. világháború előtti Csehszlovákiába repíti a közönséget, majd a kommunizmus időszakán át, az 1970-es éveken keresztül megérkezünk az 1980-as évekbe. A megélt traumák az egymást követő részekben spirálként, egyre fokozódó igazságtalanságok terhével nehezülve térnek újra és újra vissza. Az első részben a kilencéves Hana meséli el történetét: a II. világháború előtti, ellentmondásokkal teli időszakban járunk. 

Bevezetik az iskolakötelezettséget, de a roma gyerekeket az osztálytársaik és a tanáraik többsége is idegenkedve, megvetéssel fogadja.

Ugyancsak az első részben, egy látványosan koreografált árnyjátékot nézve ismerhetjük meg Hana életének másik nagy traumáját: tizenhat évesen a háború miatt búcsúznia kell szerelmétől. A második rész – amelyben Luca a főszereplő – szembesíti a nézőket az 1958-as letelepedési törvény igazságtalanságával, amelynek következtében a fiatal nő férje Ostravában ragad, ahol új családot alapít.

A harmadik részben az 1970-es évek elevenednek meg: Romanától – akit nagymamája nevelt fel – „nem megfelelő életkörülményei” miatt elveszik újszülött gyermekét, Sylviát, akit a negyedik részben egy gyermekotthonban látunk viszont, ahonnan nevelőszülőkhöz kerül. A velük való konfliktusokat még elfeledné, amikor Pepa személyében rátalál a szerelem és gyermekük is születik. Azonban elszakadnak egymástól, amikor a férfit behívják katonának. Sylvia ezután tudja meg, hogy ismét gyermeket vár, akit császármetszéssel hoz világra. Az örömhírről egy szerelemtől fűtött hangvételű levélben számol be a férjének, akivel mindketten nagy családról álmodoznak. Akkor még csak mi, nézők szembesülünk vele, hogy immár hiába: a császármetszés során egy bizottság döntése alapján jogtalanul sterilizálták.

 Itt érünk el a traumákkal teli családtörténet csúcspontjához.

A David Tiser által rendezett előadás legnagyobb erénye, hogy egyszerre szórakoztat, miközben fontos társadalmi traumákra, igazságtalanságokra is felhívja a figyelmet. Mindemellett sztereotípiákat rombol, és hitelesen, az adott társadalmi közösségből származó előadók által tolmácsolja a történetet.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenetkép a Mama című előadásból (Forrás: Színház.org)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.