A pénz szaga

A Pink Floyd alapítója még év elején bejelentette, hogy újraalkotja ikonikus, 1973-as lemezüket, a The Dark Side of the Moont. Ezen nem is kellene csodálkozni, hiszen gyakori, hogy az idősödő zenészek vissza-visszatérnek legsikerültebb alkotásaikhoz, hogy kiegészítsék, aktualizálják. Ez persze legtöbbször a piszkos anyagiak miatt történik, hisz a zenész abból él, amihez a legjobban ért, és ha valami egyszer már jól hozott a konyhára, azt megéri leporolni.

Prófusz József
2023. 07. 24. 15:01
WATERS, Roger
Budapest, 2018. május 2. Roger Waters énekes, basszusgitáros, zeneszerzõ, a brit Pink Floyd együttes egykori frontembere ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában 2018. május 2-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: Balogh Zoltán/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Waters valószínűleg már nem szorul rá, hogy megkérdőjelezhető minőségű feldolgozásokkal turnézzon a maga közel nyolcvan évével. Véleménye, mondandója van, és azt nem fél használni. Aktívan politizál, szerepvállalása megosztó. (A közelmúltban az orosz–ukrán háború kapcsán emelte fel a hangját, amikor felszólalt az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt az oroszok védelmében.)

WATERS, Roger
Roger Waters angol zenész, az egykori Pink Floyd együttes alapító tagja az Us Them című turnéja során a mexikói Guadalajarában adott koncertjén 2018. december 4-én Forrás: MTI/EPA/EFE/Francisco Guasco

Amikor Roger Waters koncertre megy valaki, számolnia kell mindezzel. Áprilisi, budapesti előadásának elején is egyértelművé tette, hogy ez nem egy vasárnap délutáni kakaózás melletti kamarahappening lesz:

Ha te is egy vagy azok közül, akik szeretik a Pink Floydot, de utálják Roger politikáját, akkor húzás kifelé a bárba!

Ha valaki korábban csak a Pink Floyd gyűjtőfogalomba sorolta őt, az igazán 1990-ben tanulhatta meg a nevét a The Wall berlini előadásán, amely a rock történetének egyik legnagyobb koncertje volt, több mint kétszázezer nézővel.

Aki szereti a Wallt, az lehet, hogy fanyalog Waters egyes megnyilvánulásain, de nem nagyon kérdőjelezi meg azt, hogy ha van üzenete, akkor azt úgy foglalja zenébe, hogy még annak is libabőrös lesz a háta, aki alkalmasint nem érti a szöveget.

A The Dark Side of the Moon egyik legnagyobb slágere, a Money nem az a szám volt, amire fénykorában önfeledten lehetett táncolni házibulikon. Eredetileg is kőkemény vélemény volt, üzenet a fiataloknak. A pénz csábítása, a világ mozgatásában betöltött szerepe ma sem lett kevesebb, sőt.

A készülő remake lemezből most ennek az új változatát mutatta be a szerző ízelítőül. 

Nagyot üt! Waters szinte suttogva énekli-mondja a dalt, visszafogottan, diszkréten szólalnak meg a szimfonikusok keleties motívumokkal. Hátborzongató! Filmszerű, benne van minden fájdalom, félelem, halál – amit a pénz okoz.

Nem, ez nem egy leporolt sláger. Ez egy olyan üzenet, ami a mostani embereknek, a máról szól: Ébresztő!

Ha a többi szám is ilyen lesz az új lemezen, garantált az újabb világsiker. Pártállástól függetlenül.

Borítókép: Roger Waters énekes, basszusgitáros, zeneszerző, a brit Pink Floyd együttes egykori frontembere ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában 2018. május 2-án (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.