Magyar siker: több mint száz előadással lép fel a Recirquel a világ legnagyobb kulturális fesztiválján

Újra meghívást kapott a világ egyik legnagyobb művészeti fesztiváljára, a Edingburg Fringe-re Magyarország első újcirkusz társulata, a Recirquel. A Vági Bence rendezte IMA című immerzív produkciót augusztus 4. és 27. között 112-szer mutatják be a rendezvényen, ahol a társulat saját játszóhelyet kap. A kortárs táncot és cirkuszművészetet ötvöző formabontó előadás során a nézők a produkció részévé válva léphetnek ki a földi lét valóságából.

Magyar Nemzet
2023. 07. 05. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évente mintegy kétmillió érdeklődőt vonzó Edinburgh Fringe fesztivál a jegyeladásokat tekintve az olimpia és a focivébé után a harmadik legnagyobb rendezvénysorozat a világon. A fesztivál idén is mintegy négyhetes programmal és négyezer produkcióval várja az érdeklődőket. A Recirquel – egyedüli magyar társulatként – immár negyedszer kapott meghívást az Edinburgh-ba, ahol 2018-ban átütő sikert aratott My Land című produkcióját a fesztivál 4200 előadása közül a legjobbnak ítélték a kritikusok. 

Az IMA című produkciót 112-szer játssza a társulat a fesztiválon Fotó: Hirling Bálint

A társulat ezúttal az IMA-val tér vissza a Fringe-re, ami egyúttal az előadás nemzetközi premierje is lesz.

 A Vági Bence rendezte formabontó alkotás a korábbi szakmai és közönségsikereknek köszönhetően egyedülálló módon saját játszóhelyet kap a fesztiválon, egy majd négyezer férőhelyes arénát, a Murrayfield Ice Rinket alakítják át a produkció igényei szerint. A kortárs táncot és a cirkuszművészetet ötvöző alkotás új utat törve, különleges immerzív élményt kínál, amelyben a nézők maguk is az előadás részévé válnak. 

A produkció minden elemével arra törekszik, hogy kiszakítsa a nézőket a hétköznapok valóságából, amiben egy különleges, a szakrális helyek atmoszféráját idéző installáció segíti őket.


Az IMA egyszemélyes darab, amelyet a társulat hat világklasszis artistaművésze – Horváth Zita, Ségui-Fábián Eszter, Illés Renátó, Zsíros Gábor, Várnagy Kristóf és Charles-Éric Bouchard – egymást váltva adnak elő. A meditatív utazáson a művészek nemcsak előadók, hanem egyben kísérői is a közönségnek. A produkcióban nagy hangsúlyt kapott az összművészeti alkotói munka: a látvány- és fénytervezés, a zene és a hangzás együttesen hozza létre az installáció terének tágas, lebegő élményét. 

A Fringe legnagyobb programszervezője, az Assembly művészeti igazgatója, William Burdett-Coutts személyesen jött el megnézni Budapestre a különleges előadást, amit a cirkusz és a tánc soha nem látott formájaként aposztrofált. Ennek is köszönhető, hogy hatalmas számú, száznál is több előadásra szerződtek a társulattal. A produkciót augusztus 4. és 27. között összesen 112-szer mutatják be. 

 

Borítókép: Jelenetfotó az IMA című előadásból (Fotó: Hirling Bálint)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.