Sztefan Komandarev filmje nyerte a fődíjat Karlovy Varyban

A győztes alkotás egy nyugdíjas tanítónő viszontagságait, problémáit mutatja be.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 08. 22:00
RUSH, Geoffrey
Karlovy Vary, 2022. július 11. Geoffrey Rush ausztrál színész kezében a világ filmművészetéhez való kiemelkedõ hozzájárulásáért odaítélt Kristályglóbusz elismeréssel az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon 202. július 9-én (Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek) Fotó: Martin Divisek Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár rendező Blaga leckéi című, bolgár–német koprodukcióban készült filmjének ítélték oda szombaton az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt. A díjnyertes alkotás egy nyugdíjas tanítónő viszontagságait, problémáit mutatja be, miután csalók elvették tőle megtakarításait.

A Blaga leckéi című bolgár film főszereplője
A Blaga leckéi című bolgár film egy képkockája. Forrás: YouTube/Trailer de Blaga’s Lessons

Közép-Európa egyetlen A kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár, az idén tizenegy film versengett. Magyar alkotás nem volt közöttük. A hagyományos tizenkét film azért csökkent tizenegyre, mert 

Kína néhány nappal a megnyitó előtt visszavonta a szemléről összes filmjét, a prágai sajtó szerint a megromlott cseh–kínai viszony következményeként. 

A pénzjutalmon fele-fele arányban osztozik a film rendezője és producere.
A kilencnapos filmszemle zárógáláján Robin Wright amerikai színésznő Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. A Golden Globe-díjas amerikai színésznő és filmrendező a rangos elismerést személyesen vette át.

Wright, Robin Gayle
Robin Wright amerikai színésznő kezében a televíziós drámasorozat kategória legjobb színésznőjének járó díjjal a 71. alkalommal odaítélt Arany Glóbusz-díjak (Golden Globe) átadási ünnepségén Los Angelesben 2014. január 12-én. Forrás: MTI/EPA/Paul Buck
 

Ugyancsak a zárógálán kapta meg a fesztiválelnök díját Daniela Kolárová neves cseh színésznő.

A nyitógálán Russell Crowe Oscar-díjas ausztrál színész és zenész kapott Kristályglóbuszt a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért.

A szemlén az idén 143 filmet vetítettek, ami kevesebb, mint a korábbi évek átlaga. Háromtucatnyi alkotásnak Karlovy Varyban volt a világpremiere.
A nézők száma meghaladta a 123 ezret, ami ugyan kétezerrel több, mint tavaly, de még elmarad a koronavírus-járvány előtti évek 137–139 ezres átlagától.
 

Borítókép: Geoffrey Rush ausztrál színész kezében a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért odaítélt Kristályglóbusz elismeréssel az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2022. július 9-én (Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.