Akár ön is licitálhat John Lennon és Yoko Ono egykori zongorájára + képek

A zongorán John Lennon és Yoko Ono is játszott. A hangszer több híres ember és műkereskedő tulajdonát képezte az idők során.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 08. 26. 17:31
Fotó: Alex Cooper Auctioneers
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1978-ban vásárolt hangszert Lennon és Yoko Ono Sam Green kurátornak ajándékozta, aki pedig Andy Warholnak adta kölcsön. Az 1929-ben készült Baldwin típusú zongorát szeptember 30-án árverezik el Marylandben az Alex Cooper aukciósháznál – írta a Világgazdaság.

Ezen a zongorán komponálta dalait John Lennon és Yoko Ono az 1980-ban megjelent Double Fantasy című albumukhoz is.

Yoko Ono és John Lennon (Fotó: Alex Cooper Auctioneers)

A zongora 1983-ig Sam Green kurátor tulajdonában volt, ő később kölcsönadta közeli barátjának, Andy Warholnak. Warhol 1987-es halála után a zongora a New York-i Művészeti Akadémiára került, amelynek Warhol az egyik társalapítója volt. Green egy idő után visszakérte a hangszert, amit időközben az intézmény eladott egy szintén New York-i antikváriumnak.

 Az ügyből per kerekedett, Green 1,6 millió dollárt követelt kártérítésként, az akadémia korábbi igazgatója, Bruce Ferguson pedig azzal érvelt, hogy ajándékként kapták és a döntés joga őket illette.

A zongora (Fotó: Alex Cooper Auctioneers)

A keresetet végül elutasították, Green pedig 2011-ben elhunyt. Az antikváriumból a zongora időközben egy másik műkereskedőhöz került, aki 2003-ban eladta Mansoor Emral Shaoolnak. A Shaool család 2018-ban adományozta a Mercersburg Akadémiának.

A hangszer jelenleg is a Mercersburg Akadémia tulajdonában van. Az eladásból származó bevételt egy ösztöndíjalap létrehozására fogják fordítani.

Borítókép: A zongorán található plakett (Fotó: Alex Cooper Auctioneers)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.