Ilyen volt a Sziget fesztivál második napja + galéria

Az események forgatagában a több napra érkezők lassan elkezdhették kitapasztalni, mit merre találnak: hová érdemes napközben menni, melyik standnál mérnek különlegesebb söröket. A kisebb színpadok előtti táncterek, standok viszont mind kiürültek a Sziget fesztivál pénteki fő előadójának, az Imagine Dragons koncertjének idejére.

Magyar Nemzet
2023. 08. 12. 16:00
Imagine Dragons Sziget fesztivál
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztiválozás a legtöbb esetben azt jelenti, hogy az ember elmegy egy tőle távolabb eső helyszínre, s napokig elmerül a kulturális és zenei programok kavalkádjában, miközben szobát, Airbnb-lakást bérel, vagy akár a kevésbé kényelmes, ám annál autentikusabb sátrazást választja. A Sziget ennek megfelelően rengeteg eseménnyel készül napközben is: a terület különböző pontjain fel-felbukkanó performaszok mellett fix pontokon is találhatunk művészeti programokat. Ilyen például az Élőkép Színház Ji Csing Labirintusa, ami a bejárattól jobbra, két zárt kemping között bújik meg. Nem véletlenül választották ezt a félreeső helyszínt. Az előadás valójában egy belső utazás, amely során a színészek csak segítik a résztvevőket. A harmónia megteremtéséhez viszont csendre van szükség – ami, valljuk be, egy ilyen nagyszabású eseménynél nem egyszerű, ám nem is lehetetlen. 

Bepillantást nyerhetnek a sors labirintusába a Ji Csingen keresztül. Fotó: Bach Máté

A Ji Csing a Változások Könyveként is ismert mű, amelyet nagyjából i. e. 3000-re datálják. A konfucianizmus szent könyveiként tisztelt öt klasszikus egyike, amelyet eredetileg életvezetési, jövendölési céllal használtak s használják a mai napig, de filozófiai-bölcseleti értéke is vitathatatlan. A színházi élménynek helyt adó nyolcszögletű labirintusban (amely utal a módszer által használt jelképekre) az ősi kínai javaskönyv üzeneteit keltik életre a játszók és a résztvevők közös erőfeszítésével úgy, hogy mindenki egy személyes kérdésre keresi a választ. A válasz két háromvonalas ősjel kombinációjában, egy hatvonalas ősjelben lesz elrejtve. Az út során mindenki a saját ősjelét megszemélyesítő szereplők segítségével fejtheti meg a neki szóló választ. Az Élőkép Színház labirintusához minden nap lehet csatlakozni 11 és 20 óra között. Az alkotók jelölik ki a nyolcfős csoportokat, tehát az se riadjon el, aki nem baráti társasággal mozog. A helyek azonban gyorsan fogynak, így érdemes minél előbb regisztrálni. Az utolsó beengedés 19 órakor van, és egy csoport átlagosan kilencven perc alatt halad át a labirintuson.

Sziget Fesztivál
A Spellbound táncosai elbűvölték a közönséget. Forrás: Facebook/Spellbound Contemporary Ballet

Aki kevésbé interaktív elfoglaltságra vágyik, ám kedveli a táncot, a színházat, annak mindenképpen érdemes követnie a a Theatre-and-Dance Field programjait, ahol rövid előadások láthatók. Tegnap többek között az olasz Spellbound Contemporary Ballet táncosai több koreográfiájukat is bemutatták. A legemlékezetesebb ezek közül talán az a férfi-női duett volt, amely a partnerek egymásrautaltságát, az egymás iránti bizalom törékenységét juttathatta eszünkbe.

Ha valaki nem barátokkal, hanem családdal érkezik, a cirkuszi programok mellett érdemes lehet a civil sátrakon kívül a Vándor Vurstlit is meglátogatni, ahol a régi vidámparkjait idéző ügyességi játékokat találunk minden nap.

A péntek fő attrakciója a nagyszínpad fő fellépője, az Imagine Dragons volt. Habár azt hallhattuk, hogy elképesztő mennyiségű technikát hoztak, az Origó tudósításából mégis az derül ki, hogy ez a végeredményen nem annyira látszott. Annyi biztos, hogy a Sziget összes helyszíne kiürült – az amerikai alternatív rockbandát akarta látni mindenki. A könnyen énekelhető dalokat egy emberként dalolta a közönség.

Imagine Dragons Sziget fesztivál
A Sziget pénteki nagy fellépője az Imagine Dragons volt. Fotó: Bach Máté

Aki viszont nem szeret úszni az árral, és nem az igazán nagy nevekre kíváncsi, vagy nem mindegyikre, annak is bőven van hová mennie. Az Ibis X ALL Európa színpad karcosabb zenéi mellett a Dropyard lazább hangulattal, míg a Ticket Swap Colosseum táncolós elektronikus zenével, DJ-kel várja az érdeklődőket.

Borítókép: Az Imagine Dragons a Sziget második napján (Fotó: Bach Máté)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.