Operáról mindenkinek az Ördögkatlanon

Dinyés Dániel zeneszerző, karmester könnyed hangvételű, szórakoztató és tanulságos operabeavatói mára már legendává váltak, és hatalmas népszerűségnek örvendenek az Ördögkatlan közönsége körében. Az elmúlt években egyebek mellett Puccini Bohémélet és Verdi Traviata című alkotásainak egyedi, humorral fűszerezett, mindenki számára érthető interpretációin keresztül hozta közelebb a rétegműfajnak tartott operát a fesztivállátogatókhoz. Idén Erkel Hunyadi László, illetve Mozart Figaro házassága című operáival kapcsolatban avatta be néhány „titokba” az érdeklődőket.

Tukács Orsolya
2023. 08. 05. 12:00
Fotó: Szilágyi Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 4-én délután már jóval a kezdés előtt zsúfolásig megtelt a beremendi Szent Mihály-templom. Ifjak és örökké fiatalok egyaránt kíváncsian várták, hogy milyen érdekességeket tudhatnak majd meg Mozart egyik legnépszerűbb művéről, a Figaro házasságáról. Akik a korábbi években részt vettek már hasonló beavatókon, már tudhatták és megélhették, hogy az operáról, erről a sokak számára távolinak, elérhetetlennek és arisztokratikusnak tűnő műfajról könnyed, humorral fűszerezett, egészen mindennapi és közérthető nyelven is lehet beszélni. Akik eddig kimaradtak ezekből az élményekből, azok számára ez új felfedezés volt, azonban már a rendezvény első perceitől kezdve megtapasztalhatták, milyen is egy ilyen beavató program. Alig hangzott el néhány mondat, Dinyés Dániel humora máris magával ragadta és nevetésre késztette a közönséget. Ez a jókedv kitartott egészen a másfél órás rendezvény végéig.

Dinyés Dániel ezúttal Mozart Figaro házassága című operájáról tartott előadást (Fotó: Szilágyi Ferenc)

A zeneszerző és karmester a tőle megszokott kötetlen stílusban, ismert humorát is gyakran megcsillogtatva hívta fel a figyelmet néhány különlegességre nemcsak a Figaro házassága című művel, de az opera műfajával és Mozart szerzői stílusával kapcsolatban is. 

Mint mondta, a zeneszerző számos szerzeményében megfigyelhetjük, hogy ötszáz szó hangzik el egy percen belül olyan gyorsan, hogy jó, ha hármat megértünk belőlük. De felhívta a közönség figyelmét arra a Mozart műveire, köztük a Figaro házasságára is jellemző jelenségre, amely szerint egy-egy áriát az adott dal tartalmához képest egészen más hangulatú előjáték vezet be.

A népszerű előadó emellett az opera műfajjal kapcsolatban szintén megosztott néhány érdekes információt. Egyebek mellett rávilágított arra, hogy ha egy duettben a partnerek tercet énekelnek, akkor egyetértenek egymással, azonban ha oktávot énekelnek, az a köztük lévő szerelmi köteléket fejezi ki. Emellett megismerkedhettünk az operák beszédszerű részleteinek, azaz a recitativóknak azzal a jellegzetességével is, amely szerint a lassabb tempó miatt érthetőbbé válnak a szövegek.

Busa Gabriella és Horák Renáta a népszerű opera néhány részletét is előadta a közönségnek (Fotó: Szilágyi Ferenc)

A figyelemre méltóan részletes tájékozottságról tanúskodó előadás részeként két kiváló operaénekes, Busa Gabriella és Horák Renáta közreműködésével a Figaro házassága néhány részlete is felcsendült, köztük Cherubino egyik áriája, egy recitativo, illetve egy duett. Az elhangzó részletek kitűnő illusztrációként szolgáltak az előadó által elmondottakhoz, még teljesebbé téve a humoros és tanulságos operabeavató által nyújtott élményt.

Borítókép: Zsúfolásig megtelt a Szent Mihály-templom az operabeavató idejére (Fotó: Szilágyi Ferenc)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.