Mozart-nap a Zeneakadémián

A Concerto Budapest hatodik alkalommal szervezi meg a klasszikus zene örök kedvencének szentelt egynapos koncertsorozatot a Zeneakadémián. Idén most vasárnap 11 és 22 óra között négy koncerttel készül a zenekar.

Magyar Nemzet
2023. 03. 02. 15:20
Mozart-nap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mozarttal segíteni lehet a világon. Zenéjére van egy szó, ami közhelyesen hangzik, mégis igaz: hogy »örök«. Egy olyan csodája az emberi kultúrának, ami beláthatatlan, mint az univerzum” – fogalmazott Keller András, a  Concerto Budapest Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneigazgatója. Keller András egyben a Mozart-nap megálmodója és művészeti vezetője is, aki kiemelte, hogy az idei évben is rendkívül sokszínűen állította össze a tematikus nap programját. A vasárnap 11 órától egészen 22 óráig tartó rendezvénynek a Zeneakadémia ad otthont.

Mozart-nap
A Mozart-nap nyitó- és zárókoncertjét online is követhetik az érdeklődők (Fotó: Mudra László)

 

Idei alkotótársak Takács-Nagy Gábor, a nap házigazdája és vendégkarmestere, Mihail Pletnyov zongoraművész, a Concerto Budapest 2022/23-as évadának rezidens művésze, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, valamint a Keller Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Concerto Budapest hangszeres művészei. 


Négy koncerten hallgathatjuk meg Mozart gazdag életművének legfontosabb műveit, kamara- és versenyművektől egészen a szimfóniákig. Felcsendül a Prágai, a Jupiter- és a g-moll szimfónia, az Esz-dúr szimfónia és az Esz-dúr sinfonia concertante, a c-moll és d-moll zongoraverseny, a g-moll zongoranégyes és az Esz-dúr zongoraötös is.

A nyitókoncert és a zárókoncert online közvetítésben is elérhető lesz az érdeklődőknek: vasárnap 17.45-től elérhető a nyitókoncert közvetítése, este 19.30-tól pedig élő adásban online közvetíti címlapon az Index.hu a zárókoncertet.

Mindkét közvetítés megtekinthető a www.concertobudapest.hu honlapon keresztül, és a Mozart-napot követően is elérhető marad a Concerto Budapest YouTube- és Vimeo-csatornáján.
A program ismertetője ITT található. 

 

Borítókép: Mihail Pletnyov és Keller András (Fotó: Posztós János)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.