Tíz érdekesség Barbie csodálatos életéről

A Barbie-láz továbbra is kitart a mozikban és a világ kicsit még rózsaszínben pompázik körülöttünk. A film kivételes teljesítménye még a legoptimistább előrejelzéseket is felülmúlta, ugyanis világszinten 1,34 milliárd dollárt termelt a mozipénztáraknál, és ez az összeg tovább nő, mivel a film iránt még mindig hatalmas az érdeklődés. A töretlen érdeklődés apropóján összeállítottunk pár érdekességet Barbie-ról.

Magyar Nemzet
2023. 08. 31. 14:10
Barbie baba
Polgár Mónika a Óbudai Múzeum muzeológusa. Barbie babákat is bemutató tárló előtt. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. A Barbie film bejelentése óta a divat világában egyre erősödik a „Barbiecore”, vagyis a Barbie ruhatára által inspirált rózsaszín összeállítások. Barbie színe, amely idén nyáron egészen biztosan mindenhol feltűnt, nem más, mint a Pantone 219.

Az ikonikus Barbie-rózsaszín. Forrás: Flickr

2. Barbie 1992 óta indul minden amerikai elnökválasztáson. Az első Barbie elnök asszony egy amerikai zászló inspirálta, csillagokkal díszített piros-kék báli ruhát viselt, de át lehetett öltöztetni egy nadrágkosztümbe is.

3. Az első élvonalbeli divattervező, aki ruhát álmodott Barbie-nak Oscar de la Renta volt, 1985-ben. Christian Louboutin életnagyságban is elérhető kollekciót tervezett az ikonikus babának. A 2015-ös tavaszi–nyári Moschino-kollekciót pedig teljes egészében Barbie ihlette: Jeremy Scott tervező nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy tökéletes ruhatárat állítson össze Barbie-nak (és élő követőinek). Legutóbb a Balmainnel karöltve indult Barbie egy multikulturális, örömteli és nagyon pink kalandra. 

Az Oscar de la Renta kollekció. Forrás: Flickr

4. Percenként száz darab Barbie babát vásárolnak meg 150 országban világszerte, ami évi 58 millió eladott babát jelent.

A baba megálmodója

Ruth Handler egy tízgyermekes lengyel bevándorló családban született, Denverben. Tizenkilenc éves korában Dél-Kaliforniába költözött, hozzáment gimnáziumi barátjához, Elliott Handlerhez, és ipari formatervezést tanult. A családi vállalkozásban gyártott műanyag konyhaeszközök és képkeretek hulladékából kezdtek bababútorokat készíteni. Ebből lett a világ egyik legnagyobb játékgyártó cége, a Mattel. Barbie, akit lányukról, Barbaráról neveztek el, 1959-ben „született”. Az ötletet Barbara adta, aki az akkoriban szokásos, gyerekeket mintázó babák helyett inkább tinédzsereket és dolgozó nőket ábrázoló, kartonpapírból készült öltöztető készletekkel játszott. Barbie a Mattel férfi piackutatóinak ellenérzéseivel dacolva eljutott a New York-i játékvásárra, és óriási sikert aratott. A szőke, kék szemű baba, első alkalommal fekete-fehér csíkos fürdőruhát viselt. Az első évben a háromdolláros játékból 117 ezer darabot adtak el. A világot ezt követően elárasztó Barbie-őrületnek köszönhetően mára több mint egymilliárd babát készítettek – nem számítva a Handlerek fiáról elnevezett Kent és a sorozat többi tagját, valamint a ruhákat, babaházakat és egyéb kiegészítőket.

 

5. Mielőtt az amerikai nők egyáltalán saját bankszámlát nyithattak, Barbie 1962-ben megvásárolta első „álomházát”. Az ingatlan az akkori legmodernebb trendek szerint, Barbie ízlésének megfelelően volt berendezve és a 60-as évek csúcstechnológiájával felszerelve. Érdekessége, hogy minden eleme kartonpapírból készült, és új tulajdonosának kellett az elemeket összehajtogatni. 

6. Barbie otthona amellett, hogy egy rózsaszín álom, leginkább egy állatkertre hasonlít. Rajongói becslések szerint a lánynak 21 kutyája, 14 lova és három pónija, hat macskája, egy papagája, egy pandája, egy csimpánza, egy zsiráfja és egy zebrája van. Így nem csoda, hogy Barbie mindig is állatvédelmi aktivista volt, amibe beletartozik a következetes szőrmeellenesség és az óceáni élővilág védelme is.

7. A feketék jogegyenlőségének támogatására a Mattel 1968-ban bemutatta Christie-t, Barbie afroamerikai barátnőjét. A baba különlegessége, hogy fejformája eltért szőke társáétól. Christie hamarosan párt is kapott Brad képében. 

A Barbie-család új tagját, Bradet 1970-ben dobták piacra Ken legjobb barátjaként. Forrás: Pinterest

8. 2016-ban Barbie testalkata megváltozott: bemutatták a baba gömbölyded, kis termetű és magas-vékony verzióját. A változással Barbie a Time magazin címlapjára került. Barbie aranyszínű hajával, karcsú testével és lebarnult bőrével mindig is a nyugati társadalomban uralkodó szépségideált testesítette meg. Az ötvenhat esztendő után megjelenő változatosság azt jelentette, hogy a fiatal lányok  tökéletességről alkotott képe közelebb került a realitáshoz.

9. Az első híresség, aki alapján Barbie baba készült, a 60-as évek ikonikus modell-színésznő-énekesnője, Twiggy volt. A baba arcán Twiggy máig összetéveszthetetlen sminkje látható. A Mattel azóta számtalan olyan ismert nő Barbie-verzióját mintázta meg, mint Frida Kahlo, Kathrine Johnson, Amelia Earhart, Zendeya vagy Billie Jean King, akik világszerte példát mutathatnak a kislányoknak (és kisfiúknak).

10. Barbie 2014 óta social media influencer is, a @barbiestyle Instagram oldalnak (és számos más csatornának) köszönhetően.

Borítókép: Egy ritka Disco Barbie az Óbudai Múzeum játékkiállításában (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.