Hallyu, K-pop és K-gugak + galéria

A Koreai Kulturális Fesztivál szervezői olyan zenei programkínálattal készültek, amihez hasonló még nem volt hazánkban. Az események fókuszában a hagyományos koreai zenei műfajok álltak, amelyeket koncertek, színpadi produkciók, workshopok és szimpóziumok tették teljessé. 

Forrás: Koreai Kulturális Központ2023. 09. 20. 22:10
JONGMYO JERYEAK
A JONGMYO JERYEAK a koreai nemzet első regisztrált Szellemi Kulturális Öröksége volt 1964-ben (Forrás: Koreai Kulturális Központ) Fotó: Koreai Kulturális Központ Forrás: Koreai Kulturális Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

K-gugak

Sokak számára a hallyu – azaz az 1990-es években indult dél-koreai kultúra világszerte népszerűvé válása – mára fogalom. A koreai hullámnak is nevezett hallyu egyik fontos pillére a zene, ami magában foglalja a modern K-pop és a hagyományos K-gugak műfajokat is. Előbbi már szinte mindennapjaink részévé vált, elég, ha csak bekapcsoljuk a rádiót. De a K-gugak térnyerése még csak most következik. Koreában a modernizáció mellett nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok tiszteletére, így a tradicionális zenére is. 

A K-gugak szó szerinti jelentése „a palotai zenétől a népzenéig”, mely a koreai hagyományos kultúrából és művészetekből kiindulva egészen napjainkig mutatja be a koreai zenét. 

Ennek a megjelenítése, feldolgozása pedig rendkívül színes lehetőségeket kínál. A szeptemberi fesztivál előadásai abból a számtalan új művészeti lehetőségből adtak ízelítőt, amelyeket a gugak potenciálisan tartogat.

 

Koncertek koreai módra

A Koreai Kulturális Központ célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a koreai kultúrát hazánkban. Aki járt már valamely eseményükön, tudja, hogy igyekeznek mindig kreatív programokat kínálni. Az őszi koncertsorozat is hozzájuk hűen nagyszabásúnak ígérkezik. Szeptember 13-án a Magyar Zene Házának színpadán lépett fel a geomungo koronázatlan királynője, Heo Yoon-jeong vezetésével a Black String és a Gyeonggi tartománybeli népdalok mestere, Lee Hee-moon által fémjelzett „NAL projekt”.

 A Black String koreai együttes
A Black String a hagyományos koreai hangszereket és zenét veszi alapul (Forrás: Koreai Kulturális Központ) 

A Black String a hagyományos koreai hangszereket és zenét veszi alapul, ugyanakkor átfogó érzékenységgel szabadon elmossa a műfaji határokat, koncertjei során a végletekig kihasználja az előadók rögtönzési képességét. Az együttest beválasztották többek között a 2016-os zenei világkiállítás (Womex) hivatalos show-case programjába, 2018-ban pedig az első koreai díjazott lett Ázsia & Óceánia kategóriában a híres angol zenei magazin, a Songlines díjátadóján. 

A „NAL projekt” megálmodója Lee Hee-moon, aki Korea 57. számú szellemi kulturális örökségének a Gyeonggi (ejtsd: Kjanggi) tartományi népdal művészetének képzett áthagyományozója. 

Az előadás ihletadó forrása is ez az örökség, mellyel egy sajátos művészeti ágat hozott létre és mutat be a színpadon a magyar közönség számára is. Tevékenységével sikerült a hagyományos vokális zenét ismét az előadások középpontjába emelnie, lehetőséget adva ezzel a közönségnek, hogy újra felfedezze a népi énekek hallgatása által tartogatott örömet.  

Egy este alatt két külön zenekar és produkció is látható volt a színpadon. 

A szervezők a hosszabb technikai átállás alatt sem hagyták a közönséget unatkozni, ugyanis az érdeklődők a szünet alatt kipróbálhatják az előtérben a színpadon hallható tradicionális hangszereket, miközben koreai snacket ropogtattak.

 

 

Felejthetetlen élmény

Vasárnap a Magyar Zene Házában Park Jiha egyedülálló koncertjét hallhattuk. A zeneművész és egyben zeneszerző Park Jiha zenéjében a pirihez, saenghwanghoz (ejtsd: szenghváng) vagy yanggeumhöz (ejtsd: jánggüm) hasonló, hagyományos koreai hangszerek klasszikus minimalizmusa harmonikusan vegyül az aprólékosan megkomponált keretek között szabadon kibontakozó, improvizatív zenei elemekkel. Első albuma számos nagynevű zenei médium, többek között az amerikai Pitchfork Media vagy az angol The Wire és Uncut magazin, a The Guardian napilap vagy a BBC elismerését is kiváltotta. 

A The Guardian angol napilap Park Jiha zenéjét úgy értékelte: „Park Jiha zenéjének szépsége az általa megidézett üres térben rejlik, amelyet maga után hagy.”

Park Jiha koreai zeneművész
Park Jiha zeneművész, zeneszerző (Forrás: Koreai Kulturális Központ)

 

Világ körüli turnén a Jongmyo Jeryeak

A Nemzeti Gugak Központ világ körüli turnéja egyik európai állomásaként szeptember 21-én hazánkba érkezik, hogy társulatával előadja a Jongmyo Jeryeakot, amely a királyi ősök rituális zenéje és tánca a Jongmyo-szentélyben. A Jongmyo Jeryeak, ami a nemzet első regisztrált Szellemi Kulturális Öröksége volt 1964-ben, felkerült a UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára 2001-ben. Az instrumentális zenéből, énekből és táncból álló szintetikus művészeti alkotás közel 600 éves történelmet tudhat magáénak. A magyarországi nagyszabású, 90 perces előadásban 54 zenész és 18 táncos lép az Erkel Színház színpadára. 

JONGMYO JERYEAK
A Jongmyo Jeryeak a királyi ősök rituális zenéje és tánca a Jongmyo-szentélyben (Forrás: Koreai Kulturális Központ)

 

Workshopok & szimpózium

Azokat, akik közelebbről szerettek volna megismerkedni a tradicionális koreai zenékkel és táncokkal, a Jindo Nemzeti Gugak Központ szakemberei kalauzolták el a K-gugak világába.

Kezdő és haladó hangszeres workshopok várták az érdeklődőket a Koreai Kulturális Központban. 

 

Borítókép: A Jongmyo Jeryeak a koreai nemzet első regisztrált szellemi kulturális öröksége volt 1964-ben (Forrás: Koreai Kulturális Központ)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.