Októberben érkezik a 12. Hegedűkészítők Szalonja

Tizenkettedik éve ad otthont a Fonó Budai Zeneház a Wine & Violin – Hegedűkészítők Szalonjának, amely Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő kezdeményezésére jött létre. Október 14-én és 15-én a hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatkoznak be munkáikkal, az esti koncerteken pedig világhírű művészek és remekművek szólalnak meg. Sőt, az érdeklődök kézbe is vehetik a kiállított hangszereket, de borkóstoló is szerepel a programban.

2023. 09. 23. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hegedűkészítők Szalonja programsorozat részeként október 14-én és 15-én is hangszerkiállítás várja az érdeklődőket, amelyre díjtalan a belépés. De részt lehet venni egy hangzáspróbán is, amikor a kiállított hangszerek és vonók megszólalnak a jelenlevő művészek kezei között. 

Majd az est folyamán a nagyteremben a világhírű erdélyi prímás, Zerkula János unokája, a klasszikuszenész ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse érkezik, aki Mali Emesével (zongora), valamint a Lajtha László Kvartettel muzsikál. 

hegedűkészítők szalonja
Október 14-én és 15-én újra a vonós hangszerek uralják a Fonót, érkezik a 12. Hegedűkészítők Szalonja (Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Vasárnap a szalon visszatérő zenekara, a kiváló Somogyi Vonósnégyes ad ingyenes koncertet 14 órától, ahol megszólaltatják a kiállítók hangszereit és vonóit is. 
– Megtiszteltetés, hogy nagy és jelentős művészek fogadták el a meghívásunkat a rendezvényre az elmúlt több mint tíz évben, így Keller András, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, Banda Ádám, Gwendolyn Masin más műfajokból Lajkó Félix, Roby Lakatos is fellépett már nálunk, és nagy öröm, hogy visszatérő fellépő nálunk a kiváló Somogyi Vonósnégyes. 

Az a tapasztalatunk, hogy a hazai hangszerek iránt a fiatalok érdeklődnek egyre többen. Az új nemzedék megtanult bízni a magyar hegedűkészítőben és számunkra ez a legnagyobb öröm! 

– mondta el Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő, a szalon alapítója.

– A kiállítás anyaga, a kiállítók több meghívást kaptak külföldre és itthonra egyaránt. Így ez a kiállítás járt már Torontóban, a Kárpát-medencében több helyszínen és a környező országokba is elkerült, de leginkább itt, Magyarországon erősödött meg ez a bizalom. Fontos fesztiválok fogadtak be bennünket, így most már nem először a Fesztiválakadémia Budapest, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin fesztiválja – tette hozzá Faragó-Thököly Márton.

 

Szombaton és vasárnap is a hangszerkiállítás mellett borkóstoló várja az érdeklődőket, a nedűket az Egly Szőlőbirtok és Borászat hozza a Fonóba, akik a sümegi vár tövében, az ötszáz éves püspöki palota pincéjében keltették új életre a borkészítést.


 

 

A Hegedűkészítők Szalonjának idei kiállítói: 

Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Héjja János, Holló Bence, Kovács Tibor, Kőrösi Ferenc, Lakatos László, Nagy András, Orsós Tamás, Popara Nikola, Székely Márton, Szűcs Péter

 

A szombati koncertekre jegyek ITT válthatók.

További információk az esemény Facebook-oldalán olvashatók.

 

Borítókép: Október 14-én és 15-én 12. alkalommal várja az érdeklődőket a Hegedűkészítők Szalon a Fonóban (Fotó: Laskovity Ervin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.