Szőnyi Istvánról minden − etikai tisztaság és fantasztikus tehetség + exkluzív videó

Szőnyi az egyik, ha nem a legkíváncsibb, legérzékenyebb szemű magyar festő: mintha minden pillanatban arra vadászna, hogy az elé kerülő látványból mit és hogyan lehet képpé formálni − ezzel a gondolattal indul a 14,2 kg összsúlyú gigantikus művészeti monográfia, amelyet a Kieselbach Galéria és Aukciósház adott ki Szőnyi Istvánról, a XX. századi magyar festőművészet megkerülhetetlen nagy mesteréről.

2023. 11. 15. 8:00
null
Budapest, 2023. október 27. Érdeklõdõk a Szõnyi István Dunakanyar - Zebegény - otthon - család címû kiállításon a Kieselbach Galériában a megnyitó napján, 2023. október 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finom színharmóniákra épülő látványfestészetét kortársai a férfilíra francia képviselőjéhez, Bonnard-hoz hasonlították. Az etikai tisztaságáról is híres alkotó tette művészeti központtá a Dunakanyar különleges szépségű települését, Zebegényt, amely természetesen számos csodás, fénnyel átitatott meseművön megjelenik a galéria november 23-ig megtekinthető kiállításán. A tárlatban ezúttal Kolozsváry Mariann művészettörténész vezet minket körbe. 

A videót készítette: L. Szabó Fruzsina

Borítókép: Érdeklődők a Szőnyi István Dunakanyar – Zebegény – otthon – család című kiállításon a Kieselbach Galériában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.