Enyedi Ildikó új filmjét tavasszal kezdik forgatni

Nemzetközi koprodukcióban készül a Berlinale Arany Medve díjas és Oscar-jelölt Enyedi Ildikó új alkotása, amelynek gyártására 500 millió forint támogatást szavazott meg a Filmintézet filmszakmai döntőbizottsága.

Forrás: NFI2023. 12. 21. 18:30
Enyedi Ildikó filmrendező (8 of 13)
Enyedi Ildikó filmrendező Arany Medve díjat kapott a berlini filmfesztiválon 2017 02 22 Fotó: Kállai Márton Fotó: Kállai Márton Forrás: MW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német–francia–magyar koprodukcióban, Csendes barát munkacímen készülő mozifilm a németországi középkori egyetemi város, Marburg botanikus kertjében játszódik, három szálon fut, és fontos szerepet kap benne egy idős fa, amelyet Dél-Amerikából hoztak át Európába. Az Enyedi Ildikó forgatókönyvéből készülő film a valóság ingatag természetére világít rá, bemutatva gondolkodásunk gyökeres megváltozását a növények, állatok és emberek kapcsolatáról.

Enyedi Ildikó filmrendező (2 of 13)
Enyedi Ildikó filmrendező 2017. február 22-én Fotó: Kállai Márton

– A magányos, messziről idetelepített fa már lassan kétszáz éve figyeli a körülötte folyó életet – növényit, állatit és emberit egyaránt. Három pillanatot választottunk ki ennek a fának a hosszú életéből. Három időszakot és három embert – mindhármuk élete szorosan kapcsolódik ehhez a fához. Mindhárman koruk gyermekei, így mindhárman valami egészen mást, egészen máshogy érzékelnek a világból – mert az a bizonyos szilárdnak és örökkön változatlannak hitt valóság tünékeny és változékony. És, bár főhősünk, a fa nem történetekben él, mi, készítők és nézők igen. 

Az ember történetmesélő állat. Három történet, három kor (1908, 1972, 2020) és három sors, három magány, három vágy a kapcsolódásra. 

Grete, Hannes, Tony mindhárman megtalálnak valamit ebben a kertben, ennek a fának a tövében, ami egész hátralévő életüket megváltoztatja – árulta el új filmjéről Enyedi Ildikó.

A Csendes barát munkacímen készülő mozifilm vezető producere Reinhard Brundig, koproducerei Mécs Monika (Inforg-M&M Film), Nicolas Elghozi (Galatée Films) és Meng Xie (Rediance). A forgatás 2024 áprilisában kezdődik, és több évszakon át tart majd.

Tony Leung (Szerelemre hangolva) lesz a film egyik főszereplője, egy neves neurológust alakít, aki szülővárosából, Hongkongból a marburgi egyetemhez utazik.

Nemrég az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages 500 000 euró filmgyártási támogatást szavazott meg az Enyedi Ildikó rendezésében készülő filmnek.

A NFI filmszakmai döntőbizottság határozatai ITT olvashatók el. 
 

Borítókép: Enyedi Ildikó filmrendező 2017. február 22-én, miután Arany Medve díjat kapott a berlini filmfesztiválon (Fotó: Kállai Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.