Ünnepelnek a huszár hagyományőrzők

A Hajdú-Bihar Vármegyei Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai ebben az évben kettős évfordulót ünnepelnek.

Forrás: Haon.hu2023. 12. 12. 7:30
Huszár Hagyományőrző
Forrás: Cívishír
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hosszú ideig be nem jegyzett csoport 1988-ban alakult meg, abból a célból, hogy legyen hajdú-bihari résztvevője is a Budapesten abban az évben tartott nemzetközi huszártalálkozónak. 

Huszár Hagyományőrző
Harmincöt éves jubileumot ünnepelnek a huszár hagyományőrzők. Forrás: Haon.hu /Cívishír

Hetei Sándor György, a Hortobágyi Állami Gazdaság akkori ménesvezetője keresett lovagolni tökéletesen tudó fiatalembereket. A fővárosi eseményen, lefedve a megye egész területét, 

egy húszfős huszársereg vett részt, ügyelve arra is, hogy lehetőleg a tájegységre jellemző pejlovakon vonuljanak Budapest utcáin.

A rendszerváltás hajnalán felvetődött, hogy a virágkarneválon jól mutatna egy huszárfelvonulás. A rendszerváltás lendülete pedig vitte magával a csapatot. 

A huszárcsapat egyenruhája területi kötődésű, a mintát az Osztrák–Magyar Monarchia Magyar Királyi Debreceni II. Honvéd Huszárezredének eredeti ruházata szolgáltatta.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Huszár Hagyományőrző Egyesület huszárbandérium 2003-ban vált hivatalossá azzal, hogy egyesületként bejegyezték. Leginkább a debreceni ünnepségeken lépnek fel, de olykor a vármegye kisebb településeire is ellátogatnak. 2007-től a Partiumban és Erdélyben is megfordulnak, a huszártúráikon legalább 130 településre vitték el és mutatták be a huszárhagyományokat. De jártak Szerbiában, Olaszországban és Lengyelországban is, mégpedig a monarchiához kapcsolódó történelmi események kapcsán. Eddigi vezetőik, parancsnokok (egyesületi elnökök) voltak Németi Imre, Szőllősi László, Adorján Csaba és Csontos János, majd – jelenleg is – Juhász Imre.

Borítókép: Hagyományőrző huszárok (Forrás: Haon.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.