Könyvek, filmek, rendezvények a kultúra napja körül

A rendszerváltozás óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, arra is emlékezve, hogy 1823-ban ezt a dátumot írta Kölcsey Ferenc a Himnusz letisztázott kéziratára. Azt nem tudhatjuk, hogy a dátum a szöveg keletkezésének kezdetét vagy lezárását jelenti, ám ezt a szimbolikus dátumot választotta az utókor a magyar kultúra napjának.

2024. 01. 21. 14:30
kultúra napja
Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezen az emlékezetes napon született Cseh Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, rajztanár és énekes is, aki idén ünnepelné 81. születésnapját. 

kultúra napja
Cseh Tamás a magyar kultúra napján született. Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum


Tárlatvezetés a PIM-ben

A Petőfi Irodalmi Múzeumban még látható a Helyzetjelentések című kiállítás, amely Cseh Tamás születésének 80. évfordulójára készült. A születésnap alkalmából több programmal készül a PIM a kiállítótérben és a Díszteremben. Rendhagyó tárlatvezetés is lesz, 

A Helyzetjelentések – Cseh Tamás 80 kiállításban Bérczes László rendezővel, az Ördögkatlan Fesztivál társigazgatójával és Csengey Balázs kurátorral.

 

Az Urániában a Bereményi kalapja és további nyolc portré

Az Uránia mozi filmportrékkal készül a jeles napra: kilenc olyan alkotást nézhetünk meg január 22-én, amely jelentős magyar személyiségek életét, kalandjait, küzdelmeit mutatja be, dokumentumfilm vagy játékfilm formájában. Kortárs írók (Bereményi kalapja, Saját erdő), zenészek (Cseh Tamás film, Ott torony volt), sportolók (Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes, Magasságok és mélységek) történetei elevenednek meg a filmvásznon, de egy XIX. századi orvos és egy mai természetrajongó életébe is beleláthatunk.

 

A diafilmezés előtt tiszteleg a Klebelsberg Kultúrkúria

Igazi reneszánszát éli a túlfejlett filmes korszakunkban a diafilm: a Klebelsberg Kultúrkúria két diafilmes eseménnyel köszönti a magyar kultúra napját. Amint a programajánlóban fogalmaznak, a magyar kultúrtörténet utolsó századának fontos elemei a diafilmek, hiszen a mesék, népmesék, versek illusztrálásán túl mondák, történelmi események feldolgozásai és irodalmi művek adaptációi is szerepeltek a filmkockákon.

A szalagos diafilmgyártás 70 éves évfordulója alkalmából január 21-én 70 irodalmi mű egy-egy diafilm illusztrációját, 32 grafikusművész alkotását válogatták össze a szervezők. 

Képző- és grafikusművészek legjobbjai készítették nagy szakértelemmel és műgonddal a sokszor terjedelmes irodalmi művek illusztrációit, nemegyszer 50–70 képkockát címenként.

kultúra napja
A magyar diafilm előtt is tisztelegnek a kultúra napja alkalmából. Fotó: Illés Dániel/jatekpszichologia.hu

A kiállítás díjtalanul nézhető meg január 12-étől február 11-éig naponta 10–18 óra között.  


Jankovics Marcell nyomában 

A Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Alapítvány támogatásával megjelent a Nemzetismeret és kultúra című tanulmánykötet, amely a 2022. október 21-én rendezett Jankovics Marcell-emlékkonferencia előadásait tartalmazza. A kultúra napján tartandó könyvbemutatón felszólal Buglya Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, Földiák András, a Magyar Művelődési Társaság elnöke és Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye, a kiadvány szerkesztője.

 

L. Simon László-könyvbemutató Kolozsváron

A Bulgakov Irodalmi Kávéház várja az érdeklődőket L. Simon László író, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja A megőrzés kultúrája című könyvének bemutatójára. Az esemény házigazdája Sztánai János, beszélgetőtársak: Király Zoltán és Szenkovics Dezső.

 

Petrás Mária kiállítása és koncertje Szabadkán

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ rendezésében megnyílik Petrás Mária népdalénekes, keramikusművész, az MMA rendes tagja kiállítása. A tárlatot Bata János, az Akadémia köztestületi tagja, az Aracs folyóirat főszerkesztője nyitja meg. Az eseményen Petrás Mária tradicionális moldvai magyar dallamokból ad koncertet zenésztársaival Napkelettől Napnyugatig címmel.

Keszthelyen Bereczky Csaba fafaragó alkotásai

Bereczky Csaba fafaragó népművész, az MMA rendes tagja Átörökítendő értékeink című könyvét bemutatja Petánovics Katalin néprajzkutató. A magyar kultúra napján rendezett ünnepségen átadják a Pro Cultura Keszthely-díjat is. Helyszín: Balaton Színház. 

 

A felvidéki festőművész és családja története a Dunán

A magyar kultúra napján, január 22-én mutatja be a Duna csatorna a Baska magyarul beszél című történelmi dokumentumfilmet, amely Baska József festőművész és családja személyes tragédiáján keresztül állít emléket a Felvidékről kitelepített magyarságnak. A film bemutatója után lapunk is részletesen írt az alkotásról. 

Borítókép: Kölcsey Ferenc arcképe (Forrás:Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.