Matteo Garrone olasz rendező lesz a díszvendége Kusturica filmfesztiváljának

Matteo Garrone olasz rendező lesz a díszvendége az Emir Kusturica szerb rendező által megálmodott Kustendorf szerbiai film- és zenei fesztiválnak, amelyet az idén január 23. és 27. között rendeznek meg – jelentette be a fesztivál főszervezője, Emir Kusturica, valamint a szerb művelődési miniszter, Maja Gojkovic kedden.

Forrás: MTI2024. 01. 16. 22:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenhetedik alkalommal megrendezendő fesztiválon tizenhét film verseng a legfőbb díjakért, vagyis az Arany-, az Ezüst- és a Bronztojásért. A filmekről háromtagú nemzetközi zsűri dönt, amelyet Sandro Veronesi olasz író, Bojana Panic szerb színésznő, valamint Muzzafar Erkinov üzbég rendező alkot. Az alkotások Szerbiából, Ausztriából, Finnországból, Görögországból, Lengyelországból, Svédországból, Németországból, az Egyesült Államokból, Egyiptomból, Mexikóból, Üzbegisztánból, Észak-Macedóniából, Indiából, Csehországból, Horvátországból és Oroszországból érkeznek.

Emellett díjazzák a legjobb operatőrt is. A fényképezésért járó Vilko Filac-díjról – amelyet az Underground, az Arizonai álmodozók és a Cigányok ideje című filmek szlovén operatőréről neveztek el – Michel Amathieu francia, valamint Vladan Radovic, Olaszországban élő boszniai szerb operatőr dönt.

A Kustendorf életműdíját, az Életfát 2024-ben Matteo Garrone veheti át. 

A rendezvényen mutatják be a rendező Io capitano című filmdrámáját, amely a legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlánt érdemelte ki a tavalyi, 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

A film két olyan szenegáli fiatalember történetét meséli el, aki Olaszországba próbál menekülni.

A Mokra Gora hegységben, Szerbia és Bosznia-Hercegovina határán felépített faluban szervezett fesztivál anyagi gondokkal, támogatáshiánnyal küzd, így a rendezvény zenei része ezúttal elmarad.

Borítókép: A Kustendorf életműdíját, az Életfát 2024-ben Matteo Garrone veheti át (Forrás: Variety)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.