Meghalt Grétsy László, a magyar nyelvművelés örök legendája

Kilencvenegy éves korában érte a halál.

Forrás: Index2024. 01. 22. 14:28
GRÉTSY László
Budapest, 2020. december 16. A Duna Médiaszolgáltató által 2019-ben alapított Tõkéczki László-díjjal idén kitüntetett Grétsy László nyelvész, a nyelvmûvelés kiemelkedõ alakja, az Álljunk meg egy szóra! egykori mûsorvezetõje budapesti otthonában 2020. november 23-án. Online ünnepi mûsorban adta át a közmédia legrangosabb díjait Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a díjakat alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla Forrás: MTI/Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grétsy László halálának hírét a magyar nyelv jövője – a nyelvi változások nyomában címmel rendezett konferencián  jelentették be hétfőn kora délután – adta hírül az Index. Az ismert nyelvész vasárnap álmában hunyt el, a bejelentés után egyperces csenddel adtak tiszteletet emlékének. 

Grétsy Lászlót a legtöbben az Álljunk meg egy szóra! című műsorból ismerhetik, az ismeretterjesztő sorozat 1987-ben indult, amelynek a lényege az volt, hogy Vágó Isvánnal nyelvhelyességi kérdéseket vitattak meg. 

A televíziós nyelvész haláláról a bejelentés után nem sokkal később Blankó Miklós magyar nyelvész – aki a konferencián szóban közölte a gyászhírt – a közösségi oldalán is megemlékezett. „Ma, a magyar kultúra napi eseményünk előtt kaptam a hírt: elhunyt Grétsy László tanár úr, mesterem, atyai jóbarátom” – fogalmazott, és úgy vélte, a Teremtő rendezhette így, Grétsy László a saját otthonában, álmában távozott az élők sorából, néhány héttel 92. születésnapja előtt.

A portál emlékeztet arra is, hogy a nyelvészt 2007-ben Magyar Örökség díjjal, 2012-ben Prima Primissima díjjal tüntették ki. Grétsy Lászlóról a köztársasági elnök, Novák Katalin is megemlékezett közösségi oldalán. 

Borítókép: Grétsy László (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.