Ősrégi maja település maradványait találták meg cseh és szlovák régészek

Maja település maradványait fedezte fel egy cseh és szlovák régészeti expedíció a közép-amerikai Guatemalában. A Petén tartományban tavaly nyáron felfedezett település mintegy háromezer éves. Fénykorát Kr. e. 850 és 150 között élte, így az egyik legrégebbi maja városnak számít.

Forrás: MTI2024. 01. 10. 9:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régészek a települést speciális légi felvételek alapján találtak meg, majd azokra alapozva a helyszínen ásatásokat végeztek. A több mint hét négyzetkilométernyi területen paloták, épületek, szobrok, rituális helyek, csillagászati megfigyelő és más objektumok maradványait hozták felszínre. A feltárt maradványok hozzájárulhatnak a maja kultúra történetének jobb megismeréséhez.

A feltárás helyszíne. Forrás: Neuron Alapítvány

Az expedíciót Ladislav Silhán cseh, illetve Milan Kovác szlovák kutatók vezették. A csoport tagja volt Sara Polak cseh régész, aki a mesterséges intelligencia segítségével végez kutatásokat és elemzéseket. 

A cseh és szlovák kutatók a feltárt várost Yax Balamnak, azaz Első Jaguárnak nevezték el. 

A jaguár a maja kultúrában a hatalom szimbóluma volt, és kapcsolatban állt az alvilággal. A Yax Balam területén a szakemberek hét nagyobb építészeti együttest találtak, és a város mellett két kisebb települést is sikerült feltárni.

A jelentősnek minősíthető régészeti leletek kiértékelése a prágai jelentés szerint folyamatban van, a cseh és szlovák kutatók pedig Yax Balam háromdimenziós modelljének a létrehozásán is dolgoznak.

 

Borítókép: Az ősi település rekonstrukciója (Forrás: Neuron Alapítvány)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.