Törökországban turnézik a Pannon Filharmonikus Zenekar

Bartók Béla, Kodály Zoltán és a török Ahmet Adnan Saygun szerzeményei csendülnek fel a pécsi Pannon Filharmonikusok törökországi koncertjein Isztambulban és Ankarában január 21-én és 22-én – közölte a zenekar.

Forrás: MTI2024. 01. 18. 17:00
Pannon Filharmonikusok Zenekar
Pécs, 2015. december 16. A Pannon Filharmonikusok zenekar játszik az ötéves születésnapját ünneplõ Kodály Központ gálakoncertjén Pécsett 2015. december 16-án. MTI Fotó: Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményükben jelezték: a magyar–török kulturális évad törökországi megnyitója keretében vasárnap Isztambulban, majd hétfőn Ankarában állnak színpadra a muzsikusok új vezető karmesterük, Kesselyák Gergely vezényletével, Schöck Atala és Molnár Levente operaénekes közreműködésével.

legyott_kesselyak_17
Kesselyák Gergely vezető karmester. Forrás: Észak-Magyarország/Kozma István 

A koncerteken a „török Bartók Béla”, a magyar barátjához hasonlóan népdalokat gyűjtő Ahmet Adnan Saygun (1907–1991) V. szimfóniáját adják elő a zenészek.

A zeneszerző elévülhetetlen érdemeket szerzett a nyugati zene törökországi megismertetésében, a zeneoktatás megszervezésében, kutatta és műveiben fel is használta a török népzenét. Bartókhoz hasonlóan úgy lett a modern Törökország nemzeti zeneszerzője, hogy munkásságát Európában és Amerikában is elismerték – tértek ki rá a kommünikében.
A török szerző mellett Kodály Zoltán Galántai táncok című művével találkozhat a kis-ázsiai ország közönsége, míg Bartók Bélától A kékszakállú herceg vára című mű csendül fel.
Ez utóbbi szólistája lesz Judit szerepében Schöck Atala, míg Molnár Levente Isztambulban énekli első alkalommal Kékszakállú szerepét, Kesselyák Gergely Liszt-díjas, érdemes művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem operarendezői szakának vezetője, a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere pedig vezető karmesterként először lép a Pannon Filharmonikusok elé.

A koncertek előtt két kiállítás megnyitójára is sor kerül, melyeken a Pannon Filharmonikusok kamaraformációi játszanak majd olvasható a közleményben.

 

Borítókép: A Pannon Filharmonikusok zenekar játszik az ötéves születésnapját ünneplő Kodály Központ gálakoncertjén Pécsett 2015. december 16-án. Forrás: MTI/Sóki Tamás

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.