Eredményt hirdettek az MMA Építőművészeti Tagozatának ötletpályázatán

A Magyar Művészeti Akadémia építőművészeti tagozata tavaly ősszel hirdette meg nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát fiatal építészeknek. A pályázati kiírás szerint A nagyharsányi csata emlékhelye 2023 címmel innovatív, építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételt vártak egy magas színvonalú emlékpark kialakítására az 1687. évi nagyharsányi csata emlékezetére. A negyven év alatti építészek arra kaptak lehetőséget, hogy megmutathassák szakmai tudásukat, kreativitásukat.

Forrás: MMA2024. 02. 16. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredményhirdetést február 15-én tartották a díjazott pályaműveket bemutató előadásokkal együtt a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában. Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Kossuth- és Ybl-díjas építész a köszöntőjében örömtelinek nevezte, hogy ismét sokan jelentkeztek a pályázatra. Úgy fogalmazott: a fiatalok tartsák szem előtt, tanulják meg, hogyan kell és lehetséges egy építészeti gondolatot megfogalmazni és kifejezni, egyértelműen és átütően. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a szakma igazi kulcsa, úgy elmondani az igaznak hitt gondolatot, hogy az érthető legyen a megrendelőnek is. – Mi vagyunk az egyetlen olyan művészeti ág, amely önmagában semmit sem ér. Nekünk emberek százait kell meggyőznünk, hogy a spórolt pénzüket ránk bízzák. Nekünk mesteremberek egész csapatát kell magunk mellé állítanunk, hogy az alkotás elkészüljön.

Az MMA elnöke szerint a pályázatnak a szakmában komoly rangja van. Emlékeztetett a korábbi szegedi, maty-éri pályázatra is, amelynek a győztesei, Máté Tamás és Vass-Eysen Áron a közelmúltban a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot megnyerő társulás tagjai voltak. 

mma turi attila 
építészet
Az MMA építészeti tagozata új pályázatának díjazottjai. Fotó: Walter Péter

A nagyharsányi csata emlékhelye 2023 pályázat eredményét Dévényi Sándor Kossuth-díjas, Kós Károly-életműdíjas építész, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja, a bírálóbizottság tagja ismertette.

Véleménye szerint az összes pályázó átérezte ennek a magasztos ügynek és a tájjal való kapcsolatnak a fontosságát, s az emlékállítás indokolt mivoltát mindannyian megértették. Az ötletpályázat eredményét a Mohács 500 projektet koordináló testületnek is eljuttatják – tett rá ígéretet az MMA pécsi regionális munkacsoportjának elnöke. 

A bírálatokat azok végső megfogalmazóitól hallhatták a díjazott építészek. Vesmás Péter Ybl-díjas építész, a bírálóbizottság tagja, az MMA szegedi regionális munkacsoportjának elnöke szintén felidézte a 2016-os szegedi tervpályázatot, valamint az előző évben Pécsre tervezett Lantos Múzeum ötleteit, melyek ismeretében a városvezetés megfontolta, hogy ne az eredetileg elképzelt helyszínen helyezzék el az épületet. Mindegyik pályázat során felveszik a helyi önkormányzattal a kapcsolatot, ami az MMA számára is igen fontos együttműködéseket eredményez. Rudolf Mihály Ybl- és Kós Károly-díjas építész, a bírálóbizottság tagja azt mondta, nagy öröm volt a zsűrinek a pályázatok értékelése. 

A felhívásra ezúttal összesen 18 pályamű érkezett. A bírálóbizottság többszöri áttekintés, vita és elemzés után többségi szavazással döntött a díjazásra rendelkezésre álló teljes összeg (bruttó ötmillió forint) felhasználását javasolva. 

Az első díjat és az ezzel járó bruttó egymillió forintot Sági Gergely, Ferenczi Natália Fanni és Székely Dávid közös terve kapta. A második díjat nem osztották ki, míg a harmadik díjat megosztva ítélte oda a bírálóbizottság, mindkét pályamű bruttó hatszázezer forintot jelent a pályázó Chen Ming Rong, Szolga Kata párosnak, valamint Beke-Tóth Szilviának. 

A zsűri ezek mellett odaítélt egy kiemelt elismerést és öt elismerést is a pályázóknak. 

Az eredményhirdetést után a díjazásban részesült pályaművek szerzői mutatták be terveiket, amit Vadász Bence Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja, a bírálóbizottság társelnöke moderált. A zsűri nevében megköszönte a fiatalok aktivitását. Kiemelte, hogy az elkészült pályaművek kiváló építészeti, tájépítészeti, képzőművészeti megoldásai egy nem is egyszerű kérdésnek. 

A pályázat értékelése és a díjazottak teljes névsora megtalálható a záródokumentumban, mely az MMA holnapján érhető el.

A pályamunkákat bemutató kiállítás február 26-ig tekinthető meg a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.), munkanapokon 10 és 16 óra között.

 

Borítókép: Az MMA építészeti tagozat díjátadója (Fotó: Walter Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.